2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Érdekes dolgot műveltek Demeter Mártáék

,

2017. május 1., hétfő 12:29, frissítve: hétfő 15:08

Bizarr performansszal készült a munka ünnepére a Magyar Munkavállalókért Mozgalom és Demeter Márta független, korábban szocialista színekben politizáló országgyűlési képviselő. A szakszervezeti vezetők úgy látják: egy egészséges együttműködésre szükség van a politika és az érdek-képviseletek között.

A résztvevők vécépapírra nyomtatták a munka törvénykönyvét, és a Fidesz Lendvay utcai székházának kapujára akasztották. A Magyar Munkavállalókért Mozgalom vezetője szerint ez minden munkavállaló közös üzenete a kormánypártnak.

A tiltakozók szerint a munka törvénykönyve nem védi a dolgozókat, a szakszervezetek pedig sok esetben politikai érdekeket szolgálnak. A szakszervezeti vezetők úgy látják: egy egészséges együttműködésre szükség van a politika és az érdekképviseletek között.

„Nagyon sok esetben a szakszervezetek keze béklyóba van kötve, ugyanis amikor a nagy konföderációk legtöbbje a működéséhez szükséges költséget egy kormányzati normatíva támogatásból nyeri, akkor érthető, hogy a hangoskodásukat ez némiképp csillapítja” – mondta Vámos Csaba, a mozgalom elnöke.

A legtöbb szakszervezet képviseltette magát a városligeti majálison. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint kell, hogy a szakszervezetek együttműködjenek a politikával, de jelenlegi rendszer szerinte sem tartható. Galló Istvánné szerint ugyanakkor egy normális, egészséges, értékalapú együttműködés az nagyon fontos lenne, ám „ma ezt Magyarországon senki nem meri vállalni, pedig el kell indulni ebbe az irányba”.

Az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke szerint a politikának meg kell hallgatni a szakszervezeteket. Székely Tamás nem tartja ördögtől valónak a kormányzati együttműködést sem. Kifejtette, a politikának meg kell hallgatnia azt, amit munkavállalói érdekképviseletként mondanak, „és abban az esetben tudunk csak bármiféle politikai együttműködés tekintetében összehangoltan lépni, hogyha meghallja a politika azokat a feltételeket, amiket a munkavállalók érdekében a szakszervezetek mondanak”.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint a kormányzó pártok nem kommunikálnak elég gyakran a szakszervezetekkel, ezt kellene erősíteni. Nemes Gábor kifejtette, „itt nem együttműködésről van szó, hanem arról, hogy a szakszervezeteknek különböző problémáik vannak, illetve a munkavállalói réteg olyan gondokkal küzd, amit mindenféleképpen azokkal a pártokkal vagy kormányzati képviselőkkel kell megosztani, akik érdemben tudnak ezzel kapcsolatban mit tenni, vagy a munkavállalók érdekében akár törvényeket is módosítani kell.”

Közgazdászok szerint Nyugat-Európában – sok más tényező mellett – azért is magasabbak a bérek, mert az erősebb szakszervezetek ezt ki tudják harcolni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!