2020. szeptember 22.,
kedd, Móric napja

ENSZ: ki tudják deríteni, hogy ki a szír és ki nem

, ,

2015. szeptember 9., szerda 20:48, frissítve: szerda 21:57

Várhatóan mintegy 42 ezer menekült érkezik a magyar határra a következő tíz napban – figyelmezteti az ENSZ a magyar kormányt. Közleményük szerint október végéig nőni fog a Görögország felől érkezők száma. Az európai menekültkvóta-rendszerhez szerdán Lengyelország és Litvánia is csatlakozott – ez a két ország korábban hazánkhoz hasonlóan senkit nem akart befogadni. Németországban a parlament alsóháza tárgyalta a menekültügyi reformokat. Angela Merkel kancellár közölte: felgyorsítják a kérelmek elbírálását, a gazdasági bevándorlókat pedig egy héten belül kiutasítják az országból.

A vöröskereszt első körben 50 közel-keleti menekültet költöztetett át müncheni menekülttáborokból franciaországi önkormányzati lakásokba.

Franciaország két év alatt 24 ezer embert vesz át a németektől. Németországhoz hasonlóan itt is nyelvtanfolyamot kell végezni a segélyekhez, és munkát kell keresni. A berlini kormány idén 800 ezer menedékkérőre számít, de ennek a fele balkáni országokból érkezik, akiket gyorsított eljárásban vissza is küldenek.

„Elhiszem, hogy ezeknek az embereknek is nehéz életük van. De felgyorsítjuk a menekültkérelmek elbírálásának a folyamatát, hogy gyorsabban vissza tudjuk küldeni, aki visszaél a rendszerrel” – mondta Angela Merkel kancellár a parlamentben. A kormány cserébe a balkáni országokban is munkahelyteremtő és lakásépítő programokat indít.

A német kormány eddig 6 milliárd eurót különített el a befogadott menekültek integrációjára. Azt ígérik, hogy nem lesz adóemelés „A következő 10-15 évben Németországban a munkaképes emberek száma folyamatosan csökkenni fog és egyre több lesz a nyugdíjas. Ez nem fenntartható. A menekültek viszont új munkaerőt, tehát új adófizetőket jelentenek, akik segítségével megőrizhető a jelenlegi rendszer működőképessége” – mondja egy brit közgazdász. A német kormány a balkáni országokban is munkahelyteremtő és lakásépítő programokat indít.

Macedónián keresztül naponta 4 ezer ember utazik az EU felé. Az ENSZ emberi jogi szervezete szerdán közleményben figyelmeztette a magyar kormányt, hogy a következő tíz napban 42 ezer ember érkezik a szerb határra, és októberig még több tízezren jönnek. Aki még idén szeretne Európába jutni, annak szeptemberben el kell indulni. Később a tengeren és a kétezer méteres görög–macedón hegyeken nehezen tudnak átjutni a hideg miatt.

„Szíriából jöttünk Törökországon keresztül, hajóval. Az a szakasz volt a legkeményebb, ott a rendőrséggel is nehéz. Theszaloniki óta jövünk gyalog” – mondta egy szír menekült.

Magyarországról 54 ezer menekültet kellene átvenniük a tagországoknak az Európai Bizottság javaslata szerint. Görögországból 50 ezer, Olaszországból 15 ezer embert vinnének. Eddig a magyar kormányon kívül a cseh közölte, hogy senkit nem fogad be. A litván és a lengyel kormány a korábbi tiltakozás ellenére befogad 2 ezer embert. Európán kívül Kanada és Venezuela 20-20 ezer szíriai menekültet fogadna be, Ausztrália 12 ezret.

Forrás: Hír TV