2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Elvtelen ellenségkreálás folyik a kormányoldalon

2017. május 9., kedd 05:59, frissítve: kedd 08:39

Érthetetlen, hogy ha valami a lakosságnak szól, az miért nem teljesen nyilvános. Az újbudai Fidesz konzultációs fórumán a 444.hu tudósítóját először felszólították, hogy távozzon, majd elmondása szerint egy helyi fideszes politikus kirángatta az épületből. A Hír TV Egyenesen című műsorában Halász Júlia újságíró és Uj Péter, a 444.hu főszerkesztője elemezték a történteket.

Halász Júlia szerint a teremben Varga Mihály és Simicskó István nem mondhatott olyat, ami nem a sajtóra tartozik, hiszen az esemény neve is „nemzeti konzultációs lakossági fórum” volt. Az újságíró a Hír TV Egyenesen című műsorában egyszerűen gyűlöletkeltő propagandának nevezte az eseményen elhangzottakat: többek között a 444.hu-ról is ismertette a két miniszter, hogy Soros-ügynökök dolgoznak ott. Gyakorlatilag ellenségként állították be őket. Halász egyébként több kamerát is látott a teremben, így vélhetően más médiumok tudósíthattak a Fidesz fórumáról. Az újságíró reméli, hogy ezen felvételeket majd publikálják, és kiderül az igazság, ő nem zavarta meg a rendezvényt. Hozzátette, kikérte a fórumnak helyt adó iskola biztonsági kameráinak a felvételeit is.

Halász nem filmezhetett, viszont fotókat készített a telefonjával. Majd amikor kiment a folyosóra telefonálni, Szabó László XI. kerületi fideszes politikus egyszerűen kicsavarta a kezéből a mobilját. Az újságíró szerint egy ideig dulakodott Szabóval, ám segélykiáltásaira senki sem reagált a teremből, a két miniszter is zavartalanul folytatta az előadást. A rendezők csupán bezárták a terem ajtajait, és felszólították Halászt, hogy maradjon csöndben.

Miután a portál beszámolt a történtekről, a Fidesz közölte, hogy a 444.hu hazudik, és be fogják perelni őket rágalmazásért. Uj Péter szerint a sajtóközleményt nem lehet higgadtan kommentálni: „a magyar közéletet, nyilvánosság ezen szeletét sikerült olyanná tenni, mintha egy megyei másodosztályú futballmeccsen lennénk. Fölrúgnak valakit hátulról, aztán elterülnek és jajveszékelnek: úristen, valaki fújja le, ráadásul megvették a bírót is, és övék a stadion.”

A Fidesz vádaskodó közleményt adott ki, és perrel is fenyegették a portált. „Ezt tudták kitalálni, nyilvánvalóan nem engedhetik meg maguknak, hogy azt mondják, bocsánat, gyerekek, valaki hülye volt, valaki tévedett. Egyből vissza kell támadni” – mindennek Uj Péter szerint az az oka, hogy a Fidesz tudatosan kreál ellenségképet, és ilyen ellenség mindenki, aki nem a saját emberük.

Ezen a magatartáson már nem nagyon csodálkozik a főszerkesztő sem, inkább azon gondolkodik, hogy „mi az úristen szükség van erre, és mi lesz a vége”. Hiszen tisztán látható, hogy a Fidesz minden olyan nyilvánosságot igyekszik kizárni, amelyet nem tud kontrollálni. Mindezt mi sem példázza jobban, hogy a kormánypárt „sajtó számára zártkörűként” írta le az amúgy teljesen nyilvános lakossági fórumot. Tehát vannak olyan események, amelyekre csak a sajtó bizonyos szegmense mennek be. „Így nem működik egy ország” – tette hozzá a főszerkesztő.

Uj Péter hozzátette, bár a kormány teljes cenzúrát nem tud bevezetni, mindenképpen maradnak szabad felületek, nem mindegy, hogy ezek a sajtótermékek mennyi embert érnek el. „Putyin Oroszországában is van szabad sajtó, eléri az orosz közvélemény öt százalékát, a maradéknak marad az erősen szűrt, manipulált kép, amit a hivatalos média sugároz. Itthon is ez lehet a cél, legalábbis nagyon efelé lépkedünk.”

Az újságírók is mindennap felteszik maguknak a kérdést, hogy meddig lehet még eltűrni az ilyesféle viselkedést. A főszerkesztő szerint a kormánypárt lépéseinek az is célja, hogy a függetlennek mondható sajtó dolgozóit megfélemlítsék, olyan érzésük alakuljon ki, hogy „ezt fölösleges csinálni”. Ugyanakkor Uj Péter azt konkrétan nem tudta megmondani, hogy az ilyen magatartás ellen mit lehet tenni hosszabb távon. A 444.hu igyekszik a nyugat-európai sztenderdek szerint végezni a dolgát, ám a stratégia nem bizonyul túl hatékonynak. A főszerkesztő is rávilágított: ők hiába tartják be ezeket a szabályokat, a Fidesz akkor sem követ semmilyen elveket. Hiszen ha az újságírók például leírják egy politikusról, hogy ügynök, akkor hosszas pereskedés elé nézhetnek, viszont ez fordítva nem működik, a politikusok nyugodtan nevezhetik külföldi ügynöknek a sajtó munkatársait, következmények nélkül – példálózott Uj Péter.

Az Egyenesen szerkesztői egyébként megpróbálták meghívni Szabó Lászlót is a műsorba, ám ő semmilyen elérhetőségén nem reagált a megkeresésre. Sőt, telefonja egyenesen át van irányítva a Fidesz sajtóosztályára.

A teljes interjút itt tekinthetik meg.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!