2024. 04. 24. Szerda György napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Előzetesben a Buda-Cash vezetői

,

2015. március 11., szerda 18:01, frissítve: csütörtök 07:29

Három embert helyezett előzetes letartóztatásba a Fővárosi Törvényszék a Buda-Cash-botrány miatt. A cég vezetőjét, Tölgyesi Pétert és két társát hatvanmilliárd forintos csalással gyanúsítják. A Népszabadság szerint a pénzt egy nem létező személynek játszották át. A lap úgy tudja: a brókercég vezérigazgató-helyettese személyesen vásárolt négy nap alatt több mint hatvankétmilliárd forintért értékpapírt egy Karácsony Miklós nevű fiktív személy részére. A Buda-Cash három letartóztatott vezetőjén kívül az ügynek további hat gyanúsítottja van.

„A Magyar Nemzeti Bank új vizsgálati rendszerének eredményeként derült fény a Buda-Cash és a Quaestor hiányosságaira. Az ellenőrzések tovább folynak – erősítette meg Magyarország élőben című műsorunkban a jegybank felügyeleti szóvivője, Binder István. – Megnézzük a nyilvántartásokat, megtisztítjuk a piacot, nem kötünk kompromisszumokat. Tehát mindenáron ez a piac vissza fogja szerezni az ügyfelek bizalmát, tisztán fog működni, erős felügyelet mellett, erős jogszabályok mellett.”

A szóvivő arra is emlékeztetett: miután gyanús értékpapír-tranzakciókat tapasztaltak a Buda-Cash érdekeltségébe tartozó DRB-bankcsoportnál, az MNB nem várta meg a törvény által előírt átfogó vizsgálati időpontot, azonnal, a helyszínen tárta fel a szabálytalanságokat.

Az 1995-ben alapított brókerház vezetői közül a hét elején hárman kerültek őrizetbe. A Fővárosi Főügyészség csalás minősített bűntettének, valamint a számvitel rendje megsértése minősített bűntettének megalapozott gyanúja miatt az előzetes letartóztatásukat is kezdeményezte. A nyomozási bírák előtti folyosón Tölgyesi Péter és Gyarmati János vezérigazgatók, valamint Varga Péter vezérigazgató-helyettes elkülönítve várta kihallgatását. Bár a Fővárosi Törvényszék szerint jelenleg még nem állapítható meg a Buda-Cash ügyében felmerült hatvanmilliárd forintos hiány oka, a brókerház vezetőit harminc napra előzetes letartóztatásba helyezték.

„Az alapos gyanút úgy fogalmazta meg a bíróság, hogy a jelen stádiumban semmilyen adat nincs arra, hogy a hiány a Buda-Cash Brókerháznál mint szervezetnél miből keletkezett. Elméletileg keletkezhetett bűncselekményből, tehát jogellenes rendelkezésből, keletkezhetett rossz gazdasági döntésekből; ezt ma senki nem tudja. Azt lehet tudni a gyanú szintjén, hogy ennek a hiánynak a leplezése érdekében történtek valótlan adatközlések, valótlan kimutatások, ezek pedig alkalmasak volt arra, hogy a brókerházhoz fordulókat, jelesül a bankokat megtévessze” – jelentette ki Bánáti János, Tölgyesi ügyvédje.

Gyarmati János vezérigazgatót szintén csalással és a számvitel rendjének megsértésével gyanúsította meg a nyomozóhatóság. Védője szerint az ügyfelek pénze nem hiányzik a cég kasszájából. „Itt nem készpénzhiányról van szó, ezt értsük meg. Arról van szó, hogy olyan jelentéseket adtak le, amelyek nem tükrözték a valóságot. Magyarul: bizonyos állampapírok meglétét lejelentették, amelyek nincsenek meg per pillanat, ennyi. Tehát, még egyszer mondom, nem arról van szó, hogy X., Y., Z. megtakarítását elvitték volna haza” – hangsúlyozta Zamecsnik Péter védő.

Varga Péter vezérigazgató-helyettes ügyvédje azt mondta: védencét a szökés, az elrejtőzés, illetve az eljárás menetének meghiúsítása veszélye miatt zárják börtönbe.

A gyanúsítottak nem fogadták el a törvényszék határozatát, mert nem tartják megalapozottnak. A Buda-Cash-ügynek még további hat gyanúsítottja van, ők egyelőre szabadlábon védekezhetnek.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!