2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Ellenőrizetlenül költhet el százmilliárdokat a kormány

Hír TV

2018. március 5., hétfő 21:13, frissítve: hétfő 22:52

Közbeszerzés nélkül költhet el több százmilliárd forintot a honvédelmi és a belügyi tárca – erről a választás előtti egyik utolsó, zárt ülésén döntött a parlament szakbizottsága. A Magyar Nemzet információi szerint a Belügyminisztérium helikoptereket és repülőgépeket is venne. Németh Szilárd bizottsági elnök nem nyilatkozott a beszerzésekről, az ellenzék szerint a választás előtti utolsó padláslesöprésről van szó.

A Magyar Nemzet információi szerint hamarosan német gyártmányú, Norvégiában használt helikoptereket venne a Belügyminisztérium. Az titokban marad, hogy még miket vásárolna a kormány, az Országgyűlés szakbizottsága ugyanis hétfőn zárt ülésen arról döntött, hogy bizonyos kiadásokra a honvédelmi és a belügyi tárcának nem kell majd közbeszerzést kiírnia.

„Nagyjából egy hónappal a választás előtt gyors számolás alapján tényként állítható: több mint 650 milliárd forint elköltéséről szól” – mondta Harangozó Tamás, a honvédelmi és rendészeti bizottság MSZP-s alelnöke.

Eszközbeszerzésre, szolgáltatásvásárlásra, informatikai fejlesztésekre mehet el a pénz. Mivel nem lesz közbeszerzés, ennél többet később sem lehet megtudni.

Az LMP-s Demeter Mártának sem engedélyezte Németh Szilárd bizottsági elnök, hogy a zárt ülésen részt vegyen, a vásárlásokra vonatkozó írásbeli kérdéseire pedig nem kapott választ Simicskó István honvédelmi minisztertől.

„Közigazgatási pert indítunk a Honvédelmi Minisztérium ellen. Pár hónappal a választás előtt most már több százmilliárdos nagyságrendre rúghat az, amit el akarnak költeni teljesen átláthatatlan módon. Nem tudjuk, hogy milyen eljárásban, nem tudjuk, hogy milyen cégeket akarnak ezzel kedvezményezni, és a legnagyobb probléma, hogy ezek a beszerzések semmilyen védelmi képességfejlesztést nem eredményeznek” – nyilatkozta.

A honvédelmi tárca tavaly év végén két Airbus A319-es repülőgépet vett a csődbe ment német fapados légitársaságtól, az Air Berlintől. Bár ez a típus kifejezetten személyszállításra, és nem katonai célokra szolgál, a honvédelmi miniszter korábban tagadta, hogy kormánygépekről lenne szó.

„Ezek nem kormánygépek, ezek a Magyar Honvédség gépei, a Magyar Honvédség hadrendjében vannak, a Magyar Honvédség üzemelteti” – mondta Simicskó István.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy honvédség kisebb személyszállító gépeket is venne. Hasonlót amilyennel Habony Árpád és Demján Sándor utazott Makaóra tavaly nyáron.

Bár a sajtó csaknem két órán át várta a bizottsági ülés után Németh Szilárdot, a kormánypárti politikus nem nyilatkozott az ülésről. Így arról sem lehetett kérdezni, miért kellett közvetlenül a választás előtt több százmilliárd forintot olyan eljárásba utalni, amelyben a nyilvánosság nem követheti nyomon.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!