2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar ráadás

Következik:

Hazahúzó 01:00

Elismerték a kémkedést, a bizottságot mégsem érdekelte

Hír TV

2018. július 18., szerda 12:08, frissítve: szerda 18:34

Nem lett téma a parlament nemzetbiztonsági bizottságában a Soros Györgyhöz köthető civilszervezetek megfigyelése. A kormánypárti többség szerint az ellenzéket a politikai haszonszerzés vezette volna, és nem a szakmai kíváncsiság. A munkát egy izraeli hírszerző cég végezte el – állítólag Soros György egyik üzleti riválisának megbízásából.

2015 nyarán, a tömeges migráció hónapjaiban a Facebookon tartották egymással a kapcsolatot az önkéntesek. A Migration Aid nevű csoport is így jött létre, a kezdeményezéshez ezrek csatlakoztak, ki ruhával, ki élelemmel segített a menekülteken, bevándorlókon.

A Migration Aid-et már akkor Soros Györgyhöz kötötték, noha a szervezet vezetői cáfolták, hogy adományt kaptak a milliárdostól. A Migration Aid neve a tavaszi választási kampányban újra előkerült. A Magyar Idők cikksorozatban számolt be arról, hogy a Migration Aid is a Soros-hálózathoz tartozik, a kormánypárti lap egy olyan beszélgetésre hivatkozott, amelyet egy állítólagos újságíró készített a Migration Aid vezetőjével, Siewert Andrással. A beszélgetést azonban nemcsak az állítólagos újságíró rögzítette, hanem – mint később kiderült – Siewert is felvette.

„Hogyha majd mi publikálni fogjuk a beszélgetést és annak a hanganyagát, abból ki fog derülni, hogy végig megpróbáltak volna bennünket, illegális, a magyar alkotmányos rendet veszélyeztető cselekedetekre buzdítani” – mondta Siewert András.

Siewertet nem oknyomozó újságíró, hanem egy hírszerzéssel foglalkozó izraeli magáncég, a Black Cube munkatársa faggatta ki. A Black Cube vezetői közül többen szolgáltak évtizedekig az izraeli hadseregben, a cég tiszteletbeli elnöke pedig az izraeli hírszerzés, a Moszad egy korábbi vezetője. Egy céghez közelálló forrás a közelmúltban azt állította a külföldi sajtóban, hogy a Black Cube megbízása nem politikai jellegű volt. Nem a magyar kormány bérelte fel őket, hanem egy olyan milliárdos, akinek Soros Györggyel pénzügyi vitája volt. A magyar kampánytanácsadók pedig nem tettek egyebet, mint egyszerűen kihasználták a nekik kedvező alkalmat – tette hozzá a forrás. Az izraeli hírszerző cég ténykedését az ellenzék firtatta volna a Parlament nemzetbiztonsági bizottságában, de a kormánypárti többség nem vette napirendre a témát.

„Valamennyi napirendet, leszámítva a közbeszerzési mentesítéseket, levették a mai ülés napirendjéről indoklás nélkül, pontosabban annyi volt az indoklás, hogy majd később, nem kaptunk válaszokat azokra a kérdésekre, amire a teljes magyar média, kíváncsi lenne, akár az izraeli nyomozócéggel kapcsolatosan, a Fidesz tovább folytatja azt a gyakorlatát, hogy a számára kínos kérdéseket nem engedi megtárgyalni” – mondta Molnár Zsolt, a bizottság szocialista tagja.

Az eredeti napirend szerint a bizottság titkosszolgálati vezetők éves beszámolóit hallgatta volna meg. „Azt kértem az Alkotmányvédelmi Hivataltól, hogy záros határidőn belül a Black Cube-bal kapcsolatos kérdéseimre jelentés formájában válaszoljanak. Ahhoz ragaszkodom, és mivel országgyűlési képviselő vagyok, erre megvan a lehetőségem, és ők, tekintve, hogy az Alkotmányvédelmi Hivatal részéről válaszadási kötelezettséggel rendelkeznek, válaszolniuk kell majd azokra kérdésekre, amiket én feltettem. Határidejük nincsen, írásban megkapják, és ezt a jelentést én el fogom olvasni és ennek ismeretében fogom folytatni a munkámat még eltökéltebben, mert láthatóan most megint egy olyan területre nyúltam, ami iszonyatosan zavarja a Fidesz-KDNP-t” – mondta Szél Bernadett, a bizottság LMP-s tagja.

A bizottság fideszes alelnöke szerint az ellenzék politikusokat nem a szakmai kíváncsiság vezérelte. „Meggyőződésem, hogy csak azért akarták ezt az ügyet napirendre hozni, mert alantas politikai érdekeik vannak. De mi nem engedjük, hogy az ellenzék ilyen érdekeinek kiszolgáltassuk a nemzetbiztonság ügyét és a nemzetbiztonsági bizottságban sem adunk ehhez terepet” – mondta a nemzetbiztonsági bizottság fideszes alelnöke.

Az elhárítás és a terrorelhárítási központ 2017-es beszámolóit várhatóan ősszel vitatja meg a nemzetbiztonsági bizottság.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!