2019. július 19.,
péntek, Emília napja

Elismerte a fideszes, adatokat gyűjtenek

Hír TV

2018. március 11., vasárnap 17:25, frissítve: vasárnap 19:11

Gőzerővel építi adatbázisát a Fidesz: a párt aktivistái az utcákon gyűjtik szimpatizánsaik adatait. A Hír TV által megkérdezett szakértő szerint ez kulcsfontosságú a választások előtt, hiszen a tábor mozgósításán akár az újabb kétharmad is múlhat – ennek főpróbája jelenleg is fut: Bayer Zsolt telefonon invitálja a támogatókat a békemenetre.

Bár már vége az ajánlások gyűjtésének, a Fidesz standjai még mindig ott vannak az utcákon. Már nem csak aláírásokat, adatokat is gyűjtenek, március végéig – mondja a kormányoldal egyik képviselőjelöltje, Szűcs Lajos.

– A támogatói aláírásgyűjtés arra vonatkozik, hogy azokat az embereket, akik velünk találkoznak, azokat később meg is tudjuk keresni. Ők ezzel hozzájárulásukat adják ennek az aláírásgyűjtő ívnek az aláírásával, illetve az adataiknak a felhasználásával.

– Itt mit vesznek föl? E-mail címet, esetleg telefonszámot?

– Igen.

– Például ilyen kampányhívások, amik, ugye, mostanában divatosak, ezekre gyűjtik a kontaktokat?

– Így van, így van, természetesen.

A Fidesz évek óta vezet adatbázisokat. Tényi István egykori Fidesz-tag szerint nem csak a szimpatizánsaikról. A férfi tavaly beszélt arról, hogy részt vett az úgynevezett Kubatov-listák gyártásában, amik szerinte – például a Nemzeti konzultációs kérdőívek alapján – folyamatosan frissülnek.

A választópolgárok, mondjuk úgy, rangsorolva voltak egytől tízig. És hát, a legmegbízhatóbb egyének tízes pontszámot kaptak, a kevésbé megbízható mondjuk egyest, és volt negatív tartomány is, hogy már nagyon-nagyon ellenséges – mondta Tényi István.

Az ilyen listák vezetése jogsértő. A Fidesz frakcióvezetője szerint viszont a jelenlegi adatgyűjtés mindenben megfelel a törvényeknek.

Mi igyekszünk valamennyi Fidesz-szimpatizánssal, támogatóval kapcsolatba lépni, és ennek keretében gyűjtünk legálisan, az adatvédelmi hatósághoz bejelentett formában aláírásokat, ami most védjük meg Magyarországot címmel történik – mondta Gulyás Gergely.

A pártok csak önkéntes hozzájárulással gyűjthetnek adatokat a választókról.

Az érintetteket tájékoztatni kell arról, hogy milyen célból gyűjtenek adatokat, hogy a hozzájárulás önkéntes, bármikor visszavonható, tehát megfelelő tájékoztatás esetén lehetőség van ilyen adatbázis gyűjtésére vagy hát, éppen az adatbázis frissítésére is – véli a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke, Péterfalvi Attila.

Az adatbázisokat kapcsolattartásra, azaz kampányolásra, mozgósításra használhatják a pártok. Most épp Bayer Zsolt buzdít telefonon a március 15-i békemeneten való részvételre.

Együtt megyünk a Kossuth térre, ahol 14 órakor beszédet mond Orbán Viktor miniszterelnök. A tét hatalmas: a migráció támogatói most készülnek végleg felszámolni az általunk ismert, szeretett, élt és élhető világot. Nem hagyjuk! Legyünk ott minél többen! Viszontlátásra!

A választások előtt kulcsfontosságú az adatbázisok frissítése, a pártok ugyanis ezek segítségével aktivizálják a táborukat. Ez a Fidesz–KDNP esetében kulcsfontosságú – mondja a Hír TV által megkérdezett szakértő.

A Fidesz-szavazótábor fegyelmezettsége, az adatbázisnak a jól felpörgetése, ha ténylegesen a ma listás közvélemény-kutatásokból látható maximális létszámban megjelennek a Fidesz-szavazók, akkor az nagyon könnyen kényelmes abszolút többséget, de legalábbis előfordulhat az az eset, nagyon sok múlik az egyéni választókerületeken, hogy még akár a kétharmadújrázásra is van lehetőség – véli Böcskei Balázs, aki szerint az adatbázisok alapján a pártok még a voksolás napján is szavazásra buzdítják majd a választókat.