2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Elios-ügy: az OLAF szerint szervezett csalási mechanizmust építettek ki

Hír TV

2018. február 7., szerda 09:03, frissítve: szerda 19:17

A szervezett bűnözés módszereivel működött az Elios Zrt. – írja a 24.hu a cég elleni OLAF-jelentésre hivatkozva. A portál szerint az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala tulajdonosi vagy személyi szálakon összekapcsolható cégek hálózatát leplezte le. A vizsgált időszak elején még Orbán Viktor vejének tulajdonában álló világítástechnikai társaság minden közvilágítási pályázatát az utolsó pillanatban úgy módosította, hogy azok még éppen megfeleljenek az elvárt feltételeknek, de a lehető legnagyobb költséget fizesse értük az önkormányzat.

Semmilyen üzleti üggyel nem foglalkozok, nem is fogok – kitért a válaszadás elől Orbán Viktor, amikor az Index újságírója a vejének, Tiborcz Istvánnak a korábbi cégével kapcsolatos uniós vizsgálatról kérdezte. Pedig a sajtóhírek szerint 13 milliárd forintos büntetés is lehet az ügyből.

Az unió csalás elleni hivatala 35 közbeszerzést vizsgált, melyeket az Elios Zrt. világítástechnikai cég nyert el közvilágítás-korszerűsítésre, 17 esetben szervezett csalási nyomaira bukkantak.

Tiborcz István a vizsgált időszakban két éven át, 2013 áprilisától 2015 áprilisáig volt tulajdonos-ügyvezetője a cégnek.

A miniszterelnök veje maffiózó. Az OLAF azt javasolja, az Európai Bizottság mindezért 13 milliárd forintra büntesse meg Magyarországot. A magyar polgároknak tehát fejenként 1300 forintba fog kerülni mindaz, ami történt. Egészen idáig, az, hogy Orbán Ráhel és férje saját lábukon állhassanak családilag is - reagált a DK alelnöke, Varju László.

Az OLAF-jelentés egy részét az MSZP is megszerezte, és azonnal nyilvánosságra hozták. Ebből kiderül, hogy a dokumentumot már tavaly októberben elküldték a magyar kormánynak, tehát már 3 hónapja tudott a kormány a vizsgálat eredményéről, amikor nyilvánosságra került a jelentés létezése. A dokumentum szerint az Elios több esetben hamis, drágább árajánlatokkal bizonyította, hogy az ő ajánlatuk a legjobb.

A három ajánlatot egy személy készíthette egy számítógépen, ugyanazt a közös módszert követve. A két gyengébb ajánlat pontosan 5 százalékkal, illetve 7 százalékkal volt magasabb a legjobb ajánlatnál – áll a jelentésben.

Kiderült az is, hogy az utolsó pillanatban úgy módosították a pályázati feltételeket, hogy megduplázták a lámpák elvárt élettartamát, hogy az Elios magasabb munkadíjat kérhessen.

Azért borult sötétségbe több városunk, veszélyeztették emberek életét és testi épségét, hogy a százezer órás üzemidőnek ugyanazon lámpák megfelelhessenek, tehát kisebb teljesítménnyel használták azokat a lámpákat, amiket nem erre a célra gyártottak. Azért veszélyeztették honfitársaink biztonságát, életét, hogy ezt a pénzt lehívhassák, ezt a pénzt eltüntethessék – mondta Harangozó Tamás szocialista országgyűlési képviselő.

Az OLAF szerint a pályázatokat nem a piaci igények szerint írták meg, hanem úgy, hogy Tiborczék a lehető legtöbb pénzt kérhessék az önkormányzatoktól.

Orbán Viktor családja maffiaszerűen hálózza be a magyar államot, maffiaszerűen működik Orbán Viktor veje és az összes cég, ami a ledeslámpa-bizniszben részt vett, és ebben az ügyben az, amit már sokan mondtunk, ellenzéki pártok és az együtt is, bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor a saját családja gazdagodására szervezett bűnözésszerűen használja az európai adófizetőknek a pénzét – hangoztatta Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje.

A Jobbik a miniszterelnök felelősségét firtatja.

Orbán Viktornak le kellene mondania. Normális országban egy miniszterelnök egy ilyen súlyos eset kapcsán azonnal beadná a lemondását. Más európai országban ilyen nem történhetne meg, hogy a miniszterelnök lányának a férje szervezett bűnözés gyanújába keveredik, és az após a helyén marad – mondta Szilágyi György, a párt képviselője.

A jelentés miatt a Momentum és az MSZP is feljelentést tett. Az ügyészség két héttel ezelőtt jelentette be, hogy nyomoznak. A 24.hu szerint akár bűnszövetségben elkövetett különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás gyanúja is felmerülhet, amiért akár tíz év szabadságvesztés is járhat.

Közleményben válaszolt az OLAF-jelentés megállapításaira az Elios. A vállalat szerint mindig szabályosan, a hatályos jogszabályi rendelkezéseknek eleget téve jártak el, a vizsgálat során pedig együttműködtek a hatóságokkal. Úgy vélik, az Elios iránti felfokozott érdeklődés politikai indíttatású.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!