2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Terrorellenes Btk.-módosítást akarnak

2016. április 12., kedd 17:46, frissítve: csütörtök 11:01

A belga hatóságok a március 22-i terrortámadás óta folytatnak hajtóvadászatot Brüsszelben, és még mindig vesznek őrizetbe gyanúsítottakat. A magyar Belügyminisztériumot a brüsszeli merényletek után arra utasította a kormány, hogy szigorítson a terrorizmus elleni fellépés szabályozásán. Mivel a jogszabálycsomag kétharmados törvényeket is érint, a szaktárca kénytelen asztalhoz ülni az ellenzéki pártokkal.

Gyakorlatilag az elvi akadályok elhárultak a kormányjavaslat elfogadása elől – jelentette ki Kontrát Károly parlamenti államtitkár az újabb tárgyalási forduló után. Az LMP kiegészítené a terrorcselekmény szabályozását a büntető törvénykönyvben, a kormány hajlik a javaslat támogatására.

„Büntetendő cselekménynek minősül a terroristacsoport szervezése, továbbá ha valaki terroristacsoporthoz csatlakozás céljából Magyarország területéről kiutazik vagy azon átutazik. Másfelől büntetendő az a személy, aki nagy nyilvánosság előtt terrorizmus támogatására uszít vagy egyébként a terrorizmust támogató hírverést folytat” – ismertette a javaslatot a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.

Az LMP frakcióvezetője azt mondta, hogy a kormány ezúttal valóban figyel arra, amit az ellenzék mond. „Én is el tudom mondani főbb vonalakban, hogy rendkívül konstruktív egyeztetést folytatott Pintér Sándor belügyminiszter a parlamenti pártokkal, és ugyancsak fő vonalakban az ellenzéki felvetéseket, javaslatokat, kritikákat befogadta a belügyi tárca. Nagyon sok fog múlni azon, hogy például holnap lesz egy szakértői egyeztetés, és utána a törvényjavaslat végső szövegében ezt a szükségességi és arányossági korlátozási elvet mennyiben vezeti át a tárca” – fogalmazta meg az ellenzék elvárásait Schiffer András.

A törvényjavaslatból ellenzéki tiltakozásra került ki, hogy börtön várjon azokra, akik e-mailt vagy SMS-t titkosító számítástechnikai programot használnak. „Mi úgy gondoljuk, hogy egy XXI. századi kihívásra nem lehet erőből egy XX. századi rossz választ adni, mi ezt a részt törölnénk, hiszen ez nem fogja megszüntetni ezt a problémát, sőt a mi meglátásunk szerint a magyar titkosszolgálatoknak elég komoly gondot fog jelenteni, hogyha ezek a szolgáltatók illegalitásba vonulnak” – mondta Mirkóczki Ádám, a Jobbik parlamenti képviselője.

Titkosító szoftvereket magyar cég is fejleszt, a program a közelmúltban innovációs díjat kapott. A társaság elhagyja Magyarországot, ha tevékenységüket törvény bünteti.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!