2024. 05. 19. Vasárnap Ivó, Milán napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Svenk 07:30

Elfogadhatatlannak tartják a Raoul Wallenberg feldarabolását

2015. április 17., péntek 21:50

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem kaphatja meg a budapesti Raoul Wallenberg Szakközépiskola megszüntetése miatt megüresedő épületet. A közoktatási államtitkár szerint az intézmény sorsáról még nincs végleges döntés.

Együtt maradunk – ez a felirat fogadja a járókelőket a Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola ablakaiban. A diákok ragasztották ki azokat, miután a kormány úgy döntött: megszünteti a középfokú egészségügyi képzés bázisműhelyét. A határozatot az ellenzéki pártok, a Mazsihisz és az iskola névadó egyesülete is bírálja. „Tartsák együtt az iskolát, maradjon meg a tantestület, a diákság és ez a képzés” – mondta Sipos András, a Raoul Wallenberg Egyesület soros elnöke.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint elfogadhatatlan, hogy az intézményt feldarabolják és más iskolákba olvasszák be. „A Pedagógusok Szakszervezete a kormány döntését azért támadta meg, mert már az első körben egy nagyon súlyos hibát vétett, nevezetesen, hogy úgy hozta meg az intézmény jogutódlással való megszüntetéséről a döntését, hogy az előzetes véleményt az érintettektől nem kérte be, ha a kormány ezt a döntését nem fogja módosítani – a köznevelési törvény rögzíti azt, hogy bíróságra lehet menni, és akkor mi a bíróságon fogunk keresetet beadni emiatt” – mondta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

A minisztériumi értesítés szerint a tanárokat és a diákokat hat másik állami fenntartású intézménybe irányítják át. A Ludovika főépülete mellett megüresedő épület további hasznosításáról a köznevelésért felelős államtitkár szerint még zajlanak az egyeztetések. „Az egyeztetési eljárás folyik a Wallenberg iskolával összefüggésben a Nemzeti Közszolgálati Egyetem fejlesztésére vonatkozó tervekkel egyidejűleg” – közölte Czunyiné Bertalan Judit köznevelési államtitkár.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem létrehozásának ügyét Navracsics Tibor még miniszterelnök-helyettesként terjesztette az Országgyűlés elé. Az uniós biztos a Hír TV-nek azt mondta: már a kezdetektől sokféle terv szóba jött. „Ahogyan a Természettudományi Múzeum kapcsán is annak idején kirobbantak a viták, hogy a Nemzeti Közszolgálati Egyetem léte megszüntetni a múzeumot, úgy most is azt látom, hogy ezzel kapcsolatban is van vita. Sokféle építési terv volt, semmilyen döntés nem született.”

A Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola vezetése leginkább attól tart, hogy az a szakmaiság, amelyet az intézmény képvisel, végleg eltűnik. A tanárok szerint azonban lenne elfogadható megoldás a helyzetre. „Mi azt szeretnénk, ha kaphatnánk egy olyan épületet, ahova az iskola átköltözhet és tovább működhetnénk úgy, mint Raoul Wallenberg Szakközépiskola és Szakiskola” – mondta Erdész Rita, a közalkalmazotti tanács elnöke.

Az iskola április végéig nyilváníthat véleményt az átszervezésről. Hétfőre ezért szülői fórumot szerveznek. Az egyik közösségi oldalon már több mint hétszázan jelezték, hogy részt vesznek a megbeszélésen.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!