2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Életveszély: a polgármester sem látja a kiutat

2015. augusztus 26., szerda 18:56, frissítve: szerda 19:18

Két családot kellett kiköltöztetni Dunaszekcsőn, mert újra életveszélyessé vált a löszfal. Az omlás miatt összesen négy épület került veszélybe, de kettőt ezek közül nyaralónak használnak. A kiköltöztetett, két idős házaspárt rokonoknál szállásolták el, végleges elhelyezésükről a képviselő-testület dönt majd. Legutóbb két évvel ezelőtt, 2013-ban mozdult meg a lösz Dunaszekcsőnél, a nagy dunai árhullám elvonulása után.

Dobozokban, zsákokban állnak már a Kovács család holmijai. Egy nap alatt kellett összepakolniuk, mert el kell hagyniuk dunaszekcsői házukat.

„Aludni megyünk egyik rokonunkhoz, oda sok csomagokat bevisznek, zsákokban van mindenünk, azt sem tudom, mi hol, téli holmi, meleg, nem tudjuk, és itt állunk a semmibe” – mondta el Kovács Józsefné.

A dunaszekcsői löszfal összesen négy családi házat veszélyeztet, ezért onnan kitelepítették a lakókat. A polgármester azt mondja, nem tudja, mikor térhetnek vissza az emberek otthonaikba.


„Lesz testületi ülésünk a problémának a végleges megoldására vonatkozólag, egyelőre nagyon nehéz helyzetben vagyunk, nem látjuk a kiutat” – fogalmazott Faller János.

A katasztrófavédelem szakemberei hónapok óta napi rendszerességgel figyelik a földmozgásokat. Az új repedések megjelenésében az elmúlt napok csapadékos időjárása is közrejátszhatott.

„A várhegyen fönt a platószinten a terepi jelenségéket már 2011-ben tapasztaltunk, akkor vélni lehetett azt, hogy ezek a terepi jelenségek már a lábvonalban is jelentkezni fognak az idő előrehaladtával, ami meg is történt” – fejtette ki Oláh Tibor tűzoltóezredes.

Az utca egy szakaszát veszélyes területnek minősítették. Utoljára 2013-ban mozdult meg a löszfal Dunaszekcsőnél a nagy dunai árhullám elvonulása után, de akkor nem kellett senkit sem kiköltöztetni otthonából.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!