2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Az egységes modell országosan nem működik

2017. május 29., hétfő 22:40

Elsősorban a szegényebb térségekben fordul elő, hogy évek óta betöltetlen maradnak a háziorvosi praxisok – mondta a volt egészségügyi államtitkár Newsroom című műsorunkban.

Kincses Gyula ezt annak kapcsán jegyezte meg, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő adatai szerint jelenleg több mint 440 ezer embernek nincs állandó háziorvosa. Az egészségügyi szakértő szerint véget kell vetni annak a szemléletnek, amely szerint egységes modell alapján oldható meg az ország alapellátása.

„Más megoldás lehetséges vidéken, városban, és más megoldás ott, ahol jól működik. Akkor, amikor arról beszélünk, hogy csoportpraxisok kellenének, vagy nagyon fontos és nagyon jó kísérlet volt a svájci alapellátási modellkísérlet, hogy ezeket kell kiterjeszteni, akkor senki nem gondolja, hogy téeszesíteni kell, kötelezően beterelni azokat a praxisokat, amelyek jól működnek ilyen csoportpraxisokba. De ehelyett, ahol nincs, ahol szétesett az alapellátás, vagy ahol nem megoldható, ott már ezeket az új formákat kellene támogatni, kistérségi vagy mikrotérségi egészségházban kellene egy emelt szintű alapellátást nyújtani” – fogalmazott Kincses Gyula.

Tekintse meg a teljes beszélgetést:

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!