2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Egyre többen keresnek lakótársat

2015. augusztus 2., vasárnap 13:16

Egy év alatt 15-20 százalékkal drágultak az albérletek, ezért egyre többen keresnek lakótársat, illetve mennek lakóközösségbe. Idén 72 ezer diákot vettek fel felsőoktatási intézménybe, a többség a lakóhelyétől távol folytatja tanulmányait. Budapesten, Sopronban és Győrben keresnek mostanában a legtöbben lakást.

Másfél hete hirdették ki a ponthatárokat, országszerte 72 ezer diák kezdi meg tanulmányait a felsőoktatásban. A kollégiumi férőhelyekre idén is nagy lesz a túljelentkezés, emiatt sokan albérletbe kényszerülnek. „Ez bizonyos helyeken okoz jelentős problémát, tehát a rendelkezésre álló információink szerint Győrben, Sopronban és Budapesten okoz ez kifejezett problémát, innen érkeztek azok a visszajelzések, hogy kevés az elérhető albérlet, illetve jelentős mértékű drágulásról beszélhetünk” – mondja Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke.

Budapesten és a vidéki nagyvárosokban egy év alatt 15-20 százalékkal drágultak az albérletek, ezért egyre többen keresnek lakótársat. „Magyarországon ez egy nem annyira ismert szolgáltatás volt, külföldön ez már sokkal jobban működik, főleg Németországban. Azt látjuk, hogy egyre inkább népszerűbb, bár egyelőre az emberek Magyarországon még csak az ismerőseikkel költöztek össze. Ebben a kategóriában viszont lehetőségük van arra, hogy akár idegenekkel is összeköltözzenek, mert megismerik egymást, és együtt ki tudnak venni egy nagyobb lakást” – nyilatkozta Oláh Alexandra, a Jófogás.hu marketingigazgatója.

Egy budapesti lakásért akár 150 ezer forintot is elkérnek rezsi nélkül. A szakember szerint az albérleti díjak emelkedésének több oka van. „A válságot követő években körülbelül feleannyian vásároltak maguknak lakást, közülük nagyon sokan inkább albérleteket vettek ki, tehát ők már eleve telítették az albérleti piacot. Viszont az elmúlt időszakban, körülbelül az elmúlt egy évben azt a jelenséget látjuk, hogy kisebb településekről munkahelyek miatt inkább a nagyobb városokba, így a fővárosba is sokan költöztek” – mutatott rá Rutai Gábor, a Duna House elemzési vezetője.

Budapest belvárosában egyre többen adnak ki turistáknak szobát vagy lakást. Magyarországon is megjelent az a közösségi oldal, amelyen a fővárosban már közel ezer szállást hirdetnek – komoly konkurenciát teremtve a szállodáknak és a panzióknak. Az adóhatóság júliustól próbavásárlásokkal ellenőrzi az angolszász országokból elterjedt szolgáltatást, és egymillió forintig bírságol, ha a tulajdonos feketén adja ki a lakását.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!