2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Túlélve Bolíviát

Következik:

Híradó 12:00

Egyre nagyobb a káosz a kórházakban

2017. június 29., csütörtök 18:48, frissítve: csütörtök 20:07

Újabb kórházban kényszerültek ideiglenes átszervezésre. A szegedi klinika geriátriai osztályának férfirészlegén azonban még így is zavartalan az ellátás a kórház közleménye szerint. A szakdolgozói kamara megyei elnöke úgy tudja, olyan kevés az ápoló, hogy ideiglenes átszervezés nélkül nem tudták volna kiadni a szabadságokat.

Bezárnak egy osztályt a szegedi klinikán – írta meg a Hvg.hu. A csongrádi megyeszékhely kórháza már átszervezésről ír közleményében, a betegek ideiglenes átcsoportosítását a felvonók felújításával indokolják.

„A helyzet az, hogy nemcsak a nyári felújítások miatt, hanem a szakdolgozókat nem tudták volna elengedni szabadságra, ha az osztályrész nem zárt volna be” – a szakdolgozói kamara megyei elnöke azt mondja, felújítás ide vagy oda, kevés az ápoló az osztályon.

„Az optimális az lenne, ha egy nap nyolc szakápoló és emellett legalább 4-5-6 gyakorló ápolási asszisztens lenne az osztályon, hiszen itt 40-45 súlyos fekvőbeteget kell ellátni. Tehát többszörös létszám kellene ahhoz, hogy optimális feltételek mellett lehessen a gyógyítást kivitelezni. Így gyakorlatilag nem lehet. Tehát annyira minimumom vannak, hogy ha valaki kibetegszik, vagy el kéne menni szabadságra ne adj Isten két hétre legalább, akkor ezzel gyakorlatilag megoldhatatlan feladat elé állítják a kollégákat” – folytatta a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara megyei elnöke, Irinyi Tamás.

A múlt héten a dél-pesti kórházban is tatarozásra hivatkozva cáfolták a tömeges felmondásról szóló híreket. De a Nyírő Gyula-kórházban és a Jászberényi Szent Erzsébet Kórházban is tagadták, hogy veszélyben lenne az ellátás az ápolóhiány miatt.

Volt olyan kolléganő, aki 25 éves munkatapasztalattal, középiskolai és főiskolai végzettséggel hagyta ott az egyetemi szintű ellátási rendszerben a munkáját annak érdekében, hogy magasabb fizetésért pénztárosként tevékenykedjen.

Míg vannak, akik inkább áruházi munkát vállalnak, az ápolói helyekről szóló álláshirdetések tucat számra jelennek meg a szakmai szervezet weboldalán.

„Számos esetben a létszámhiányból adódóan indul meg a további elvándorlás, hiszen akik ott maradnak, azok olyan nagyfokú terhelésnek vannak kitéve, hogy mennem kell, menekülnöm kell, merthogy nem tudok megfelelni a magammal és betegeimnek szánt elvárásoknak” – véli Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

A munkaerőhiány legfőbb oka az alacsony fizetés és az, hogy nincs utánpótlás.

„Most egy-két évig még nem fogunk tudni ápolókat teremteni. Ezek a képzések, amik most elindultak 2016-ban, amik ugye már nyolc osztályra épülő szakközépiskolákban is megjelentek a hallgatók, azért ezeknek néhány év kifutás kell, amikorra megjelennek a betegágy mellett” – mondta Mészáros Magdolna, a kórházszövetség elnökségi tagja.

Az ágazatban tavaly jelentős béremelés történt, csakhogy a bérminimum növekedésével a fizetések értéke szinte változatlan maradt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!