2024. 09. 08. Vasárnap Mária, Adrienn napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Radar ráadás 03:00

Egyre kevesebb fát lopnak

Hír TV

2017. december 25., hétfő 16:23

Kevesebb idén a fatolvaj. Az Aggteleki Nemzeti Park szakembere szerint bár a lopás nyomai most is láthatóak az erdőkben, kevesebb a kár, mint a korábbi években. Az új büntető törvénykönyv szerint a falopás már bűncselekménynek számít, amiért akár börtön is járhat. De az is visszavethette a lopást, hogy a rászorulók bizonyos településeken ingyen kapnak tűzifát.

Bár az Aggteleki Nemzeti Park természetvédelmi őrei folyamatosan ellenőrzik a hozzájuk tartozó erdőket, sokszor marad büntetlenül a falopás. Húsz éve elég volt kimenni a területre, ha fatolvajt akartak fogni, ma már sokkal kevesebben vágnak ki illegálisan fát – mondja a nemzeti park őrszolgálatának vezetője. Idén még nem kaptak el senkit.

„Alapvetően én úgy vélem, hogy csökkent a mennyisége. Egy idő óta az élő fa kivágása az erdőben azzal a céllal, hogy elvisszük onnan, az bűncselekmény, tehát nem értékhatáros cselekményről beszélünk. Az idén még nem nagyon volt vele különösebb problémánk, úgy alapvetően a nemzeti parkban sem tartom ezt olyan jelentős problémának már egy jó ideje. Egy-két települést leszámítva, ahol fokozottabban megy ez a műfaj, de alapvetően nagy gond nincsen” – ismertette Rózsa Sándor.

A falopás visszaszorulásának oka a szigorúbb büntetés mellett a szociális tűzifaprogram lehet, amelyre a települések önkormányzatai pályázhatnak. Ózdon 5900 köbméter fát osztanak ki a rászorulóknak közel százmillió forint értékben.

„A lakosságnak a támogatástól függően 5, 4,1, illetve 3,3 köbméternyi mennyiségben szállítunk ki. Itt, a telephelyünkön a munkálatok folyamatosak, ilyenkor a téli időszakban a határozatok sokkal nagyobb mennyiségben jönnek, így a munka sokkal erőteljesebb. Egy hasítógép, három imbafűrész, három motorfűrész, ami a darabolást végzi” – fejtette ki Kupai Dávid ózdi irodavezető.

Azt, hogy ki kaphat tűzifát, az önkormányzat szociális osztálya dönti el. Decemberben 1400 család igényelt támogatást.

A szociális tűzifaprogramhoz, illetve a kapcsolódó barnakőszén-vásárláshoz idén 3 milliárd forint költségvetési támogatást ad az állam.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!