2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Egyre jobban elfajul a helyzet a „szegénypiacon”

2016. április 24., vasárnap 12:19

Vádaskodássá fajult a szegedi Cserepes sori piac kereskedőinek és a cég vezetőjének tegnapi sajtótájékoztatója. A piacigazgató által adott ultimátumot a bérlők visszautasítják, és akár a bíróságig is elmennek igazukért. Az ügyvezető szerint viszont a bérlők jogi képviselője félrevezeti a kereskedőket – börtönnel fenyegette meg Szabó Bálintot.

„A legdrágább butik díja a városban 1600 forint per négyzetméter. Akkor milyen jogon követel tőlünk, piaci árusoktól, akik télen-nyáron, hóban, sárban itt kint vannak, 3000 meg közel 5000 forintos helypénzeket?” – panaszkodott Kisboldi István kereskedő.

Az árusok azt mondják, hogy a szegénypiacnak is nevezett Cserepes sori piacon a szegedi belvárosi négyzetméteráraknál jóval többet kér a kereskedőktől az új piacigazgató, s ezt ők már nem tudják kitermelni. Hiába tárgyaltak a cég vezetőjével, hogy mindkét fél számára megfelelő díjszabások legyenek a jövőben, nem sikerült.

„Valamennyi pavilontulajdonos megkapta ezt a zsarolásnak, de legalábbis egyértelmű fenyegetésnek beillő pár sort. E szerint amennyiben április 26-áig nem írják alá az új szerződést a bérlők, abban az esetben felmondással élnek” – jelentette ki Szabó Bálint, a Cserepes sori piac kereskedőinek érdekképviselője.

Az április elsejével bevezetett díjszabást egyelőre csak kevesen fogadták el, több száz kereskedő abban bízik, az igazgató figyelembe veszi a kérésüket. Többen azonban nem vártak tovább, és felmondtak.

A kereskedők sajtótájékoztatóján a piacigazgató is megjelent, de nem a piac jövőjéről beszélt, hanem az árusok képviselőjét fenyegette. Azt mondta, Szabó Bálint jogosulatlanul ad üzletszerűen olyan jogi tanácsokat, amelyeket csak ügyvéd adhatna, mert az érdekképviselő csak jogászi végzettséggel rendelkezik.

„Felveti a zugírászat gyanúját. Ez is megtalálható egyébként abban az anyagban, hogy a Büntető törvénykönyv erről hogy rendelkezik: ezért börtön jár. Nemcsak a kereskedőket csapja be ezzel, hanem a vásárlókat és a sajtó munkatársait is. Azért nem írnak alá szerződéseket egyes kereskedők, mert bejönnek hozzám, és azt mondják, hogy telefonon ismeretlenül fenyegetik őket. Ezzel én nem tudok mit kezdeni, azt mondtam, hogy tegyenek feljelentést a rendőrségen” – fogalmazott Rácz Attila, Cserepes Sori Piac Kft. igazgatója.

A piacigazgató a sajtónak nem válaszolt.

– Viszontlátásra!
– Igazgató úr, csak egy gyors kérdést!
– Attila, a kérdésre a válasz? Ne pattanjál már le, b***d meg! [árusnak] Attila, arról voltszó, hogy van kérdés… Ne pattanjál már le!

Szabó Bálint kijelentette: érdekképviseletre, gazdasági és jogi tanácsadásra van képesítése, cégének pedig jogosultsága. „Az MSZP választmányi elnöke ideküldi az MSZP központi pénzügyi ellenőrző bizottságának a tagját azért, hogy a piacot valamilyen más, nagyon jók körülhatárolható ingatlanhasznosítási célra használják, és a kereskedést, és a kereskedőket ellehetetlenítsék. Eközben azt látjuk, hogy sorra feltűnik Ujhelyi Istvánnak, Botka Lászlónak és környezetének számos prominens személye” – így Szabó Bálint, a piac kereskedőinek érdekképviselője.

A kereskedők azt mondták, ha kirakják őket a piacról, bíróságra mennek, szerződésük egyoldalú módosítása miatt fognak perelni.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!