2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Egyelőre hatástalan a kerítés a migránsok ellen

2015. augusztus 12., szerda 15:20, frissítve: csütörtök 08:22

Egyelőre nem állítja meg a menekülthullámot a déli határon már csaknem félkész drótkerítés. Az elmúlt 24 órában rekordszámú, 1738 illegális határsértőt fogtak el a rendőrök, a legtöbbet ezúttal is Csongrád megyében. Ugyanakkor nőtt azoknak a migránsoknak a száma is, akik a törvényes utat, például az ásotthalmi határátkelőhelyet választják arra, hogy belépjenek Magyarországra.

Egy Nyugat-Afrikából származó nő Mórahalom és Ásotthalom közt a gyerekével a hátán akart átmászni a határzáron, de beleakadt a drótkerítésbe. A készenléti rendőrök szedték le, hogy se ő, se a gyermeke ne sérüljön meg. Rajta kívül a 40-50 fős csoportban nem volt több nő vagy gyermek, a férfiak Maliból és Srí Lankáról jöttek. A rendőrök a kerítés szerb oldaláról, de már magyar területről gyűjtötték össze őket.

Ásotthalom polgármestere úgy tudja, hogy a rendészeti szervek a kerítés szerb oldalán is tervezik, hogy járőröznek majd, és onnan akarják a határátkelők felé terelni az illegális határátlépésre készülőket. „Nem feltétlenül fognak tudni ott majd leülni a migránsok, illetve terelni fogják őket, és hát maga a határzár is tereli őket a legális, törvényes útra, tehát a határátkelőnél fognak valószínűleg majd jelentkezni belépésre. Én azt kértem, hogy már az ásotthalmi határátkelőn gyűjtsék őket össze. És azt gondolom, hogy így azok eleve nem fognak próbálkozni, akik nem törvényes úton akarnak az Európai Unióba bejönni, hiszen nem menekültek, és ma már azt gondolom, hogy a migránsok többsége ilyen” – mondta Toroczkai László.

Ez már a Röszke melletti vasúti töltés, fizikai akadály hiányában egyre többen itt jönnek át a határon a sínek mentén. Az egyik legnagyobb csoportot, egyszerre 174 embert is itt tartóztatták fel a rendőrök.

A rendőrség továbbra is sűrűn járőrözik Szeged déli részén, a tiszai ártér környékén is. Itt szinte akadálytalanul jönnek a határsértők, akiket már szervezett embercsempész bandák várnak. De a migránsok zaklatásáról és kifosztásáról is egyre többet hallani. A Jobbik egy ideiglenes rendőrőrs felállítását kezdeményezte. „Nagyon régóta beszélek erről a témáról, és már a rendőrséget is felszólítottam arra, hogy intézkedjen ez ügyben, hiszen fokozódik itt a helyzet, napról napra rosszabb. Bűnözői csoportok jelentek meg most már nem csak Szegedről, hanem az ország más tájáról, Ózdról, Baksról, Tótkomlósról, tehát gyakorlatilag ellepett minket itt Szeged-alsóvároson, Hattyas-telepen ez a probléma” – mondta Tóth Péter, a Jobbik szegedi képviselője.

Szeged déli városrészeiben élők attól tartanak, hogyha a kerítés miatt nem is lesz annyi migráns, a bűnözői elemek nem fognak elmenni, mondta Nógrádi Tibor fideszes képviselő. „Migránsok okozta félelmek meg kellemetlenségek felerősödtek azoktól az elemektől, azoktól a bűnöző és embercsempész elemektől, akik ellepték a területet, és hosszú távú félelmet indukáltak a lakosságba. Amikor meg fog szűnni – és remélhetőleg a kerítéssel rövidesen meg fog szűnni ez a népvándorlás, ez az áldatlan állapot –, utána is tartani fognak attól, hogy a most megjelent bűnözők vissza fognak térni a területre” – mondta a fideszes politikus.

Az elmúlt 24 órában csak Csongrád megyében 1521 illegális bevándorlót, köztük 360 gyermeket fogtak el a rendőrök.

Lázár: Kettős határzárra van szükség

A kettős határzárra a teljes magyar-szerb szakaszon szükség van – közölte a Hír TV kérdésére Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint csak így garantálható Magyarország szuverenitása. Lázár János elmondta azt is: a kormányzat úgy döntött, hogy az ideiglenes menekülttáborokat mindenhol kiviszik a lakott területekről.

– Én azt fogom kérni a kormánytól, mint Csongrád megyei parlamenti képviselő, hogy mind a két, ideiglenes határzár valósuljon meg, mert a Csongrád-megyeiek számára ez garantálja az ország függetlenségét és szuverenitását. 18-án fogja a kormány részletesen megtárgyalni Hende Csaba honvédelmi miniszter és Pintér Sándor belügyminiszter jelentését ezzel kapcsolatban. Nekem, aki a határtól 35 kilométerre lakom, az a véleményem, hogy mind a két határzárat a teljes 177 kilométeres szakaszon meg kell valósítani, annak ellenére, hogy eddig kevés számban vágták át – mondta a kancelláriaminiszter.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!