2021. május 16.,
vasárnap, Mózes, Botond napja

Egy Trabantban él havi 30-ból Matyival az idős nő

2017. január 18., szerda 22:45, frissítve: csütörtök 07:15

Három éve él egy Trabant vázában egy idős asszony Veszprémben, a Csatár-hegyen. Saját lánya semmizte ki. Üres telkén a semmiből épített új életet, amit a kutyájával, Matyival oszt meg. 46 ezer forintos nyugdíját a lánya tartozásai miatt vonják, havi 30 ezer forintból él.

A veszprémi külterület az úgynevezett Csatár-hegy. Többségében kertek, hétvégi házak állnak a közművekben korlátozott területen. A telkekre nincs bevezetve sem a víz, sem a csatorna. Baranyai Istvánné egy tavaszi ruhában költözött ide, a semmi közepére, miután a lánya kidobta a saját lakásából.

„Itt aludtam már három évig, aztán azt mondtam, öt évet, ha kihúzok, akkor Guinness-rekordot fogok elérni. Ki lehet tüntetni. nem? Most, ugye, meg itt vannak az unokám arcképei” – meséli Baranyai Istvánné.

Az unoka, Zolika képét vagy százszor lerajzolta, lefestette az asszony, csempére, hungarocell-lemezre, vödörtetőre. A fiú 25 évesen halt meg, kizuhant a kilencedik emeleti lakás ablakán. Utána romlottak meg a családi kapcsolatok, ami oda vezetett, hogy az idős nő utcára került.

„Nem vagyok békétlen. Ide kivonultam, a béke szigetére. Van itt egy könyv. Mindennap írtam naplót, hogy mit dolgoztam. Ha úgy vesszük, ha mindennap ennék reggelit, ebédet meg vacsorát, az napi 3200 forint, plusz a gyógyszerek. 46 ezer forintból. Most meg, ugye, itt ez a nagy csapás, hogy elvitték a villanyomat – mondja az asszony.

A villanyt tavaly november végén kötötték ki a hétvégi telken, miután az asszony az éves túlfogyasztást nem tudta kifizetni. Korábbi lakása közműtartozásai miatt a nyugdíjából is levonnak. Most az adományba kapott élelmiszereket szalmával, gallyakkal fűtött tábori kályhán tudja csak megfőzni.