2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Dresszkód: nem vehetnek fel akármit a tanárok

2015. augusztus 8., szombat 06:59, frissítve: vasárnap 08:55

Semmilyen téren nem hozhat szégyent egy pedagógus az iskolára. A tervezett etikai kódex nemcsak a tanárok munkáját szabályozná, hanem a külső megjelenésüket is. A szakszervezetek szerint a kódex csupán újabb nyomást helyez a tanárokra.

Dresszkód, tisztesség, jogszerűség és pártatlanság – a pedagógusok etikai kódexének néhány alapelve. A Nemzeti Pedagógus Kar a napokban hozta nyilvánosságra tervezetet, amelyet a köznevelési törvényre hivatkozva hívott életre. A kar elnöke szerint az öltözködés is hozzátartozik a példamutatáshoz, de nem kell túl szigorú szabályokra számítani. „Úgy gondolom, hogy a kódexben azokat az alapelveket kell rögzíteni, amelyeknek meg kell felelni: hogy tanításunk során pártatlanok lehessünk, tiszta és világos, átlátható legyen, mit követelünk, mit kérünk számon, mit tanítunk. Ezek szerintem annyira természetes dolgok, hogy egy kódexből nem maradhatnak ki” – mondta Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke.

A szakszervezetek szerint a kódex csupán újabb nyomást helyez a tanárokra. „Nem tartjuk szükségesnek, hogy a szabályzatot duplikálják, illetve hogy olyanfajta kiterjesztést engedjen meg magának ez az úgynevezett etikai kódex, amelyről azt tartjuk, úgy gondoljuk, hogy elfogadhatatlan, mint például az öltözködéssel kapcsolatos elvárások, illetve a pedagógus jelentési kötelezettsége. Ezek mind-mind aggályosak számunkra” – fogalmazott Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete elnöke.

A pedagógusok október 4-éig véleményezhetik a tervezetet. „A pedagógustársadalom nagyobb része amellett van, hogy nincs szükség etikai kódexre, a pedagógusok viselkedését a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény szabályozza. Előírja, hogy a munkában a megjelenése, az ottani viselkedése méltó legyen ahhoz, hogy közalkalmazott, egyébként pedig az intézmény vezetője az, aki mindenféle utasítást adhat a pedagógusnak” – nyilatkozta Galló Istvánné, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

A kódex azt is előírja, hogy a pedagógusok munkán kívül sem hozhatnak szégyent a köznevelésre. Aki szabályt szeg, az az etikai bizottság elé kerülhet, de maximum figyelmeztetésben részesülhet. A testületnél bárki tehet bejelentést a pedagógusokra, de nevét is vállalnia kell hozzá.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!