2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Tusványos '24

Következik:

Európai Híradó 04:00

Deutsch: Itt a tavasz, jönnek az új pártok

2017. március 16., csütörtök 17:21, frissítve: csütörtök 18:02

Bár egymással sem bírnak, az újonnan megalakuló pártokat is együttműködésre biztatnák a baloldali ellenzéki pártok. A Fidesz rekorder baloldalról beszél, Deutsch Tamás a tavasznak tulajdonítja az ellenzéki pártok számának gyarapodását.

Két nap alatt két új párt. A Tanítanék Mozgalom egykori vezető alakja, Pukli István kedden még csak pártalapítási szándékát jelentette be a Hír TV-ben, Gémesi György viszont a nemzeti ünnepen a már megalakult Új Kezdet céljairól beszélt. A gödöllői polgármester által alapított szervezet vezetői szombaton mutatkoznak be.

„Ez szombaton fog elhangzani, nem egyszemélyes. Bemutatkozik szombaton egy sajtótájékoztató keretében az elnökség és a választmány elnöke. Akkor jóval többet fogunk tudni elmondani magáról a 12 pontról is. És hát, lesz majd egy olyan bejelentés is, ami remélem, hogy izgalmas lesz a sajtó számára is” – mondta el Gémesi.

A gödöllői polgármester azt mondta, egy éve szinte titokban szervezkednek, mert tartottak attól, hogy a kormánypárti média lejárató kampányt indít ellenük.

Az ellenzéki pártok körében vegyes a fogadtatása az Új Kezdetnek. Molnár Gyula, az MSZP elnöke országjáró kampányuk első, budapesti állomásán a DK mellett nekik is üzent.

„Aki eldöntötte, hogy 2018-ban még nem akar nyerni, az melegítsen még a partvonal mellett, mert nehéz lesz repülő rajtot venni, amikor elindul az igazi verseny. Mert mi arra készülünk Botka Lászlóval, hogy megnyerjük ezt a választást, és ez az üzenet a politikai családunknak is” – jelentette ki Molnár Gyula.

A DK szóvivője szerint az új pártoknak is csak egy együttműködésben van jövőjük.

„Egy jelölt induljon egy ellen, tehát ha az ellenzéki pártok külön jelölteket állítanak az egymás ellen versengő 106 körzetben, akkor Orbán Viktor egészen biztos meg fogja nyerni a 2018-as választást. Ezt kell figyelembe vennie minden régi és új pártnak egyaránt” – szögezte le Gréczy Zsolt.

Az LMP társelnöke is hasonlóan érvelt.

„A két szereplő mind a ketten szimpatikusak, és letettek már valamit az asztalra. Egy demokráciában ehhez mindenkinek joga van. De az is nyilvánvaló, hogy a választásokat úgy kell majd megoldani, hogy ennek a kormánynak 50 százalék alá le kell mennie a képviselők számának. Ha ezen hatékonyan tudnak dolgozni, akkor ez egy üdvözlendő dolog” – véli Hadházy Ákos.

Deutsch Tamás szerint az új pártokkal a magyar baloldal európai rekorder lehet.

„Úgy tűnik, hogy a tavasz, az a hóvirág kikelése, a levelek kibontakozása, majd a rügyezés és a levélbontás után az ellenzéki pártok gyarapodásának is az időszaka. Szándékosan is kedves iróniával azt tudom mondani, hogy ahogyan hallottam, hát hiánypótló mindegyik ellenzéki kezdeményezés lévén azt gondolom, talán még a százat nem éri el a baloldali liberális oldalon létrejövő mini ellenzéki pártoknak a száma. Szerintem ezzel a két-három és a további hetekben várható további pártkezdeményezésekkel elérjük azt, hogy Európában a legtöbb baloldali liberális ellenzéki párt az Magyarországon lesz” – nyilatkozta a miniszterelnöki biztos.

Amennyiben Pukli István a bejelentésének megfelelően pártot alapít, akkor az ellenzéki pártok száma rövid idő alatt hárommal nő, miután az olimpiáról szóló népszavazással ismert Momentum is párttá alakult.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!