2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Csődközeli állapot: mi lesz a szeméttel?

2015. február 19., csütörtök 19:37

Működési problémákat okozhat a szemétszállítással foglalkozó vállalkozások csődközeli helyzete. A cégek a hulladéklerakási járulék bevezetése és a rezsicsökkentés miatt milliós hiányt halmoztak fel. Az állam pályázatokon segít a rászorulókon, de a települések szerint nem világos, ki és mikor kaphat pluszforrást. A legutóbbi pályázaton 500 jelentkező közül mindössze 25 nyert.

Szerdán mutatta be a Hír Televízió, hogy a Csongrád megyei Eperjesen a polgármester gyűjti össze a lakossági hulladékot. A szemétszállítást eddig végző orosházi cég ugyanis egyszerre 8 környékbeli településen mondta fel a szolgáltatást. A vállalkozás a hulladéklerakási járulék bevezetése és a rezsicsökkentés miatt milliós hiányt halmozott fel, a kompenzációra kiírt pályázaton pedig hiába kértek állami támogatást. „Jelen pillanatban elvesztettük a szolgáltatót, de a lakosság egy percig sem marad ellátatlanul, ugyanis a következő szemétszállítást már a közös önkormányzattal, a Fábiánsebestyéni Nonprofit Zrt. gépjárművével fogjuk megoldani” – mondta Eperjes polgármestere, Kós György Gergő.

Egyelőre a pécsi és a szegedi önkormányzat sem kapott segítséget. A szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. például 11 településen gyűjti be a hulladékot. Az elmúlt két évben 850 millió forint veszteségük volt, a kiesés már működési problémát okoz. „Benyújtottunk egy pályázatot, ami két év árbevétel-kiesését kompenzálta volna, elutasító választ kaptunk. Nem egészen értjük, mert nem nyilvános és követhető, hogy az állami szervek mi alapján osztják szét azt a keretet, amit kompenzálásra meghirdettek, erről semmi tájékoztatás nincs. Hogy aki kapott, miért kapott, aki nem, miért nem. Átláthatatlan a rendszer” – fogalmazott Szentgyörgyi Pál, Szeged gazdasági alpolgármestere.


2013-ban majdnem 500 pályázóból mindössze 25-en jutottak állami forráshoz. A kimutatás szerint például a 800 lakosú Zalabér hulladékgazdálkodási társulása 57 milliót kapott, a közel 30 ezer fős Orosháza egy fillért sem.

A Baranya megyei Magyarszéknek 10 millió jutott, ezt a szelektív hulladékgyűjtésre és a házakhoz kihelyezett kukákra fordítják. „Mind a 386 ingatlanra nyertünk egy garnitúrát, és mellettünk négy másik település is nyert, így összesen 914 háztartásnál tudjuk háztól szállítani a szelektív hulladékot” – nyilatkozta Kárpáti Jenő, Magyarszék polgármestere.

A Földművelésügyi Minisztérium államtitkára azt mondja: az állam egyedi kérelmek alapján nyújt támogatást a szemétszállítást végző vállalkozásoknak, a szabályok pedig szigorúak. „Nagyon alaposan vizsgáljuk a cég működését, valamennyi költségnemet, ha úgy tetszik, személyi kiadásokat is. Amire nem nyújtunk fedezetet, az a be nem fizetett hulladéklerakási járulék, illetve az eszközpótlás. Egyébként a többi, például ki nem fizetett számlákra tudunk támogatást nyújtani” – szögezte le V. Németh Zsolt Környezetügyi, agrárfejlesztési államtitkár.

Az államtitkár szerint 8 milliárd van a kompenzációra, emellett még idén állami kézbe kerülhet a hulladékgazdálkodás is, így megoldódhat az önkormányzatok gondja. Ahol az önkormányzat nem talált szemétszállítással foglalkozó céget, vagy a vállalkozás és az önkormányzat között megszűnt a szerződés, a katasztrófavédelem megyei igazgatósága jelöli ki a közérdekű közszolgáltatót. „Jelenleg az országban 136 olyan település van, ahol a katasztrófavédelem megyei igazgatósága által kijelölt hulladékszállító közérdekű közszolgáltató végzi a hulladékszállítást. Természetesen a szolgáltatásért a szolgáltatást igénybe vevők fizetnek, illetve a pluszköltségeket a szolgáltatók el is tudják számolni” – szögezte le az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, Hajdu Márton.

A tapasztalatok szerint a szemétszállításra kijelölt szolgáltatók ideiglenesen látják el feladataikat, helyükre más céget keresnek az önkormányzatok.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!