2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 13:30

Cservák: Rosszul fogott hozzá a kormány a megvalósításhoz

2017. január 13., péntek 20:36, frissítve: hétfő 13:25

A bíróságok szerkezetéről szóló sarkalatos törvényt kellett volna módosíttatnia a kormánynak a parlamenttel, nem pedig külön jogszabályban, egyszerű többséggel létrehoznia a közigazgatási bíróságokat, emiatt semmisítette meg az erről szóló jogszabályt az Alkotmánybíróság – mondta Magyarország élőben című műsorunkban Cservák Csaba alkotmányjogász.

Az Alkotmánybíróság döntése miatt a kormánypártoknak kétharmados többséget kell szerezniük a módosításhoz. Cservák Csaba szerint a közigazgatási bíróságok létrehozása indokolt.

„Jelenleg a közigazgatási és munkaügyi bíróságok egy nagyon kicsi, szűk önállósággal rendelkeznek, de még nagyon fontos elem az, hogy legfelső szinten a Kúria közigazgatási tanácsai járnak el teljesen heterogén ügytípusokban. A pénzügyi, adójogi, építési jogviták, választásjogi és médiajogig. Különösen e kettő utóbbit emelném ki. Teljesen sajátos szemléletet, teljesen más képzettséget, rálátást, értelmezési módszereket igényel. Tehát nagyon is indokolt ez a szakma szerint, hogy legyen egy külön közigazgatási ügyekben eljáró bíróság” – fogalmazott.

Tekintse meg a Cservák Csabával készült teljes beszélgetést:

Mint ismert, Áder János decemberben nem írta alá a közigazgatási perrendtartásról szóló törvényt, mert azt kifogásolta, hogy egyszerű többségű törvénnyel új bíróságot hoznának létre. Ezután a taláros testülettől kért állásfoglalást az államfő.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!