2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Csalásra gyanakszik a DK a határon túli magyarok szavazásánál

Hír TV

2018. április 6., péntek 23:03, frissítve: szombat 11:34

A Demokratikus Koalíció attól tart, a román–magyar ideiglenes határátkelőhelyek vasárnapi megnyitása azt segíti, hogy egyes kettős állampolgárok akár kétszer is szavazhatnak majd. A Fidesszel immár szövetséges Romániai Magyar Demokrata Szövetség, az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt irodáiban is gyűjtik a csomagokat Erdély-és Partium-szerte, hivatalos nyilvántartást azonban nem vezetnek az összegyűjtött és konzulátusokra szállított voksokról.

Az Erdélyi Magyar Néppárt székelyudvarhelyi irodájába naponta több ezer levélszavazatot visznek, amelyeket később a szervezet juttat el a csíkszeredai konzulátusra.

Nemcsak itt nincs nyilvántartás arról, hogy kik bízzák levélszavazataikat a posta helyett a Fidesz-közeli szervezetekre, pártokra. Gyűjtik a csomagokat az RMDSZ, az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt irodáiban is.

A DK szerint ez a módszer a választási csalás melegágya. „Hallunk olyan levélről, egyébként a Délvidéken is, amelynél azt mondják, hogy le sem kell ragasztani a borítékot, hanem csak adják oda, és majd beviszik a pártirodára. Ez azt jelentheti, hogy valakinek kiveszik a papírját” – így az ellenzéki párt szóvivője, Gréczy Zsolt.

A Demokratikus Koalíció abban is csalást sejt, hogy a kormány a választás napjára tíz ideiglenes, máskor csak szombaton nyitva tartó határátkelőhelyet nyit meg.

„A határon túlról a szavazásra regisztrált magyarok névjegyzéke nem nyilvános, az ellenzék nem tudja ellenőrizni, hogy a levélszavazásra regisztrált határon túli magyarok nem létesítettek-e magyarországi lakcímet is. Ennélfogva annak sincsen semmilyen akadálya, hogy a levélben már listás szavazatot leadó határon túli magyarok a választás napján átjöjjenek, és fiktív lakcímük alapján még egyszer szavazzanak az egyéni jelölt mellett listára is. Ez a tipikus kékcédulás rendszer modellje” – hangsúlyozta a DK-szóvivő. 

A levélszavazatok ügyében a Momentum feljelentést tesz. Közleményük szerint a szocialisták választási megfigyelője észrevételezte, hogy a Nemzeti Választási Iroda munkatársai érvényesnek fogadtak el korábban már felnyitott borítékokat. Hozzáteszik: azt a rendőrségnek kell kiderítenie, hogy a szavazólapokat kicserélték-e.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!