2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Csaknem 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kap Lázár városa

Hír TV

2017. november 11., szombat 09:50, frissítve: szombat 13:08

A kormány által adott támogatásból több mint 400 millió forintot a panelprogramra fordíthat Hódmezővásárhely – derül ki a pénteki Magyar Közlönyből.

Közel 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást ad a kormány Hódmezővásárhelynek, ebből több mint 400 milliót a panelprogramra fordíthat a város – derül ki a pénteki Magyar Közlönyből. Lázár János hónapokkal ezelőtt még panelvisszabontásról is beszélt, de a lakók ellenezték, így a felvetés elbukott. A rendeletet a város kormánypárti többsége fogadta el.

Az első lakók közé tartozik Arany Sándorné, aki a hódmezővásárhelyi Csengettyű köz tízemeletesének lakója. Felháborodva fogadta a város korábbi visszabontási tervét, és a lakáscsereprogramot is. 

„Szeretném én Lázártól meghallani, hogy mi a modernosítás neki, mert ezek modern lakások. […] Mi, idősek ellene vagyunk, és nagyon sok fiatal is, mert mondják, hogy kölcsönük van” – nyilatkozta a lakó.

Az átalakításra kijelölt házban túlnyomórészt idősek laknak, akik nyugalmat szeretnének. A Modern városok program keretében Orbán Viktor miniszterelnök Hódmezővásárhely polgármesterével még májusban állapodott meg egy panelvisszabontási programról. A német minta megbukott, a lakókkal most lakáscsereprogramról egyezkednek.

„Az önkormányzat képviselői egyeztetést folytattak, és a 210 lakástulajdonosnak lehetősége volt szándéknyilatkozat formájában kifejezni azt az elképzelését, hogy támogatna-e egy programot, amely életminőség-javító otthoncserét biztosítana a számára. Több mint 74 szándéknyilatkozat érkezett az önkormányzathoz” – fogalmazott Ambrus Norbert, Hódmezővásárhely polgármesteri hivatalának jogi irodavezetője.

A rendelet szerint a panelház lakásait a lakóktól az önkormányzat vásárolná meg támogatással kiegészítve. Lázár János jónak találja az ötletet.

„Készült egy jelentés valamikor a városháza számára, hogy hány üres ingatlan van. 500 üres ingatlan van, amelyek nagy része használható – 300-500. Ez mobilizálná az üresingatlan-piacot is, ha jól értem. Tehát többen lennének a haszonélvezői, mert az is haszonélvező, aki ezáltal vevőt kap a ház értékesítésére” – reagált a kancelláriaminiszter.

A lakásügyekkel foglalkozó baloldali képviselő szerint lehetetlen országos programmá alakítani az új szociális programot.

„Ezeket az iparosított technológiával épült házakat felújítják, szigetelik, a gépészetet rendbe teszik, és ez nagyon hosszú távon még megfelelőlakást biztosít. Ennek az országnak nem lesz annyi pénze, hogy több százezer embernek abszolút új otthont építsen” – nyilatkozta Nagy Ernő szocialista önkormányzati képviselő.

A rendeletet a város fideszes többségű képviselő-testülete elfogadta.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!