2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Csak a választások után dől el a Kolosy téri piac sorsa

Hír TV

2018. március 2., péntek 17:05, frissítve: péntek 17:51

A meghirdetett pályázatra öt cég jelentkezett, köztük a miniszterelnök vejének barátja, valamint a Sziget Fesztivál tulajdonosának, Gerendai Károlynak az egyik cége. A jelenleg piacként funkcionáló épületben gasztronómai csarnok lehet majd, de a képviselők a döntést áprilisra halasztották.

Az 1993-ban épült Kolosy téri piac Óbuda egyik jellegzetessége. 25 év után funkciót válthat, mivel a kerület vezetése úgy döntött, külső cégnek adják ki üzemeltetésre. Egy úgynevezett food hallt alakítanának ki, ahol éttermek és minőségi ételstandok várnák a látogatókat. A nyílt pályázatra öt cég jelentkezett, köztük a Sziget Fesztivál tulajdonosának, Gerendai Károlynak az érdekeltsége, valamint Tiborcz István korábbi Elios-üzlettársának és barátjának, Erdei Bálintnak a cége, a Redwood Holding Kft.

Gerendai sörházat csinálna a piacból, míg Tiborcz korábbi üzlettársának pontos elképzeléseiről egyelőre nem sokat tudni.

Az óbudai képviselőknek most kellett volna dönteniük a győztesről, de végül csak arról határoztak, hogy elhalasztják a döntéshozatalt, amire így már vélhetően csak a választások után kerülhet sor.

– Azt látom, hogy a problémát az jelenti, hogy a média egy kicsit fölkapta ezt az egész dolgot, a mi munkánkat ez nem befolyásolja – mondta Virág Dániel Benedek, az Óbuda-Békásmegyer Városfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Ezt mondta a pályázatot kiíró városfejlesztő kft ügyvezetője a Hír TV-nek azzal kapcsolatban, hogy az egyik pályázó a miniszterelnök vejéhez köthető. Virág Dániel szerint azért csúszik a pályázatok értékelése, mert bár a formai vizsgálaton már túl vannak, a tartalmi értékelések még zajlanak.

– Megvizsgáltuk a beérkezett öt pályázatot, hogy formailag mennyire felel meg a kiírásnak, és ezt követően kezdtük meg a tatalmi értékelést, és ennek még vannak olyan fázisai, amit a következő hetekben, 4-5 hétben szeretnénk megvalósítani, így ezt a február végi, március eleji határidőt nem tudtuk tartani, így április végén szeretnénk a testület elé terjeszteni a döntést – tette hozzá az ügyvezető.

A Párbeszéd önkormányzati képviselője szerint önmagában az nem probléma, hogy ismert vállalkozók is pályáztak, azonban a döntés elhalasztása mögött ő más indokot sejt.

– Ami politikailag érzékeny, hogy miért kellett a kampányban elhalasztani. Feltételezem, hogy senki nem akart egy olyan döntést hozni hogy most még egy Tiborcz-érdekeltség a választások előtt kapjon egy megrendelést. Mindamellett az rendben van, hogy ha valaki pályázik és a legjobb ajánlatot teszi, akkor ő nyer. A problémák általában ott voltak, hogy Tiborcz István cégei például az Elios-ügyben nem a legjobb ajánlatot tették, és mégis nyerhettek – reagált Béres András.

Béres András szerint az is érdekes, hogy a pályázatok értékelése során nem a kínált bérleti díj a döntő. Ennek összege csak 30 százalékban számít, míg a működésre vonatkozó – szubjektívebben értékelhető szakmai koncepció 40 százalékban esik latba. Húsz százalékban veszik figyelembe a pályázó korábbi referenciáit, míg 10 százalékot ér az ingatlan átvételének dátuma.

Bár a hivatalos tájékoztatás szerint még zajlik a pályázatok értékelése, a Hír TV úgy értesült, hogy két pályázóval, a Gerendai Károlyhoz tartozó Sörcsarnok Kft.-vel, valamint a Tiborcz István barátjának kft.-jével ülhet le tárgyalni az önkormányzati cég. Úgy tudjuk, az eddigi pontozás alapján a miniszterelnök vejéhez köthető vállalkozó áll közelebb a győzelemhez.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!