2024. 04. 30. Kedd Katalin, Kitti napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Csak a Liberálisok áll a kormány oldalán

2015. március 10., kedd 18:15, frissítve: kedd 19:10

Megosztott az ellenzék az Iszlám Állam elleni misszió kérdésében. A liberálisok támogatják a katonai részvételt, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd Magyarországért viszont elutasítja.

A Jobbik kizárólag humanitárius fellépést támogatna, katonait nem. Gyöngyösi Márton szerint ha mégis fegyvereseket küldenek Irakba, azzal itthon nőne a terrorveszély. „Ez nem egyfajta nemzetközi kötelezettségből fakad, ez nemzetközi jogilag nincsen megalapozva, ez nem a NATO-kötelezettségeinkből fakad, mint ahogy többször elhangzott, és él is egy ilyen tévhit Magyarországon. Ez semmiféle kötelezettségből nem fakad, ez úgymond önkéntes felajánlkozása a magyar kormánynak, éppen ezért mi nem tudjuk támogatni” – mondta a nemzeti párt frakcióvezető-helyettese.

Katonák helyett jogalkotásai lépésekkel tartóztatná fel a terroristákat az LMP, és azt várja a kormánytól, hogy az Európai Unióban is kezdeményezzen hasonló lépéseket. „Jelenleg nem tisztázott az, hogy ez a terrorszervezet honnan kap pénzügyi, emberi, technikai utánpótlást. Az LMP-nek az a meggyőződése, hogy az Európai Uniónak rendelkezésre állnak az eszközök, hogy ezeket az utánpótlás-útvonalakat pontosan azonosítsa. Az az álláspontunk, hogy mindenféle katonai részvételt megelőzően ezeket az utánpótlás-útvonalakat el kell zárni” – mondta Schiffer András, a párt társelnöke.

Az Iszlám Állam most a keresztényeket támadja, de nem lehet tudni, hogy melyik kisebbség lesz a következő, ezért kell cselekedni a Liberálisok szerint. „A Magyar Liberális Párt elnöke független parlamenti képviselőként támogatni fogja Magyarország katonai részvételét, ugyanis a liberálisok elkötelezettek az euroatlanti értékközösség irányában, és elkötelezettek azok iránt az értékek iránt, amelyeket a NATO, az ENSZ és az Európai Unió képvisel” – jelentette ki Bősz Anett, a párt ügyvivője.

A Párbeszéd Magyarország nem vett részt a külpolitikai egyeztetésen. Őrző-védő feladatokat nem támogatnak, csak olyan humanitárius küldetést, amely nem veszélyezteti a katonák életét. „Téves felfogás az, hogy kulturális háborúnak tünteti fel Szijjártó Péter ezt a konfliktust. Azért is tartjuk álságosnak a nyugati értékrendre való hivatkozást, mert a magyar államnak, a magyar kormánynak először a saját háza táján kellene söprögetnie ebben a kérdésben, mennyire tartja összeegyeztethetőnek a nyugati értékrenddel a civilek vegzálását, a bíróság függetlenségének csorbítását” – mondta Szilágyi Péter, a PM külügyi szakértője.

A katonák küldéséhez a parlament kétharmados többsége szükséges, az áprilisra várható szavazáson a kormánypártoknak szükségük lesz ellenzéki szavazatokra is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!