2024. 05. 18. Szombat Erik, Alexandra napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Csíksomlyói pünkösdi búcsú 11:00

Célpont: választási csalásra használták a kettős állampolgárokat

Hír TV

2018. február 16., péntek 19:41, frissítve: szombat 17:25

Ukrán–magyar kettős állampolgárok szavazataival nyerte meg a választást 2014-ben a Szabolcs megyei Kispalád polgármestere – derítette ki a Célpont.

A Fidesz nem támogatja a választójog kiterjesztését – mondta 25 évvel ezelőtt az azóta köztársasági elnökké lett Áder János, aki azzal is érvelt, hogy így sokkal nehezebben volna ellenőrizhető a választások tisztasága. A Fidesz azóta ebben az ügyben is 180 fokot fordult, viszont Ádernek igaza lett.

A Hír TV oknyomozó riporterének nyilatkozó helyiek szerint az önkormányzati választáson szervezetten hordták szavazni a Kispaládra bejelentkezett, de valójában nem a településen élő kettős állampolgárokat. Közülük sokan még magyarul sem tudtak, de a szavazókör folyosóján cetliket kaptak, rajta azoknak a nevével, akikre a polgármester érdekében szavazni kell. Ezzel súlyosan megsértették a választási törvényt.

Kispaládon 2010-ben még csak 382 szavazásra jogosult élt. Ugyanabban az évben a friss kétharmados kormány megszavazta az egyszerűsített honosításról szóló törvényt, és megindult az átjelentkezés is, így a 2014-es önkormányzati választásokon 382 helyett már 724 választásra jogosult lakott a településen. 2010-ben Magyar Sándorné kihívó nélkül, 286 szavazattal nyert. 2014-ben Magyar Sándorné már 387 szavazatot kapott. Ellenfele, Ábri Norbert, 224-et. Vagyis, több, mint hatszázan szavaztak, miközben a falubeliek elmondása szerint valójában csak alig négyszázan laknak Kispaládon.

Tilki Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerint az egész ügy nem létezik, hiszen ha létezne, biztosan feljelentést tett volna valaki.

A helyiek szerint körzetükben már elkezdődött a kettős állampolgárok mozgósítása, szervezése az áprilisi referendumra, Tilki újraválasztásának érdekében.

 

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!