2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Virágzik a nyugdíjbiznisz

Hír TV

2017. december 2., szombat 10:25, frissítve: kedd 09:06

Elözönlötték az ukrán határ menti magyar településeket a kettős állampolgárok.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyének például az elmúlt két évben 23 ezerrel több lakója lett. Ennyivel többen szavazhatnak a következő országgyűlési választásokon. A térségben virágszik a nyugdíjasbiznisz. A papíron Magyarországra költözött idősek közül van, aki havi 300 ezer forintos nyugdíjat kap.

A határ menti településeket elözönlötték az ukránok, pontosabban az ukrán-magyar kettős állampolgárok.

Lássuk a Szabolcs-Szatmár-Beregi számokat. A kettős állampolgárság bevezetése óta 26 ezerrel, és csak az elmúlt két évben 23 ezerrel lett több lakója a megyének. A Célpont által vizsgált határ menti településen például összesen 7 ezerrel többen laknak. Nézzünk még néhány konkrét példát. Kispaládon 151 százalékkal, Beregsurányban 111 százalékkal  Botpaládon 66 százalékkal, Tiszbecsen 56 százalékkal, Márokpapin 55 százalékkal, Tiszakerecsenyen és Barabáson pedig 61 százalékkal nőt a lakosság. 30 falu, 7 ezer új lakos és majdnem ugyanennyi szavazó is, aki voksolhat az önkormányzati, az európai parlamenti és az országgyűlési választásokon is.

Kispaládon 382-ről 998-ra, Botpaládon 443-ról 710-re, Beregsurányban 455-ről 963-re, Barabáson 656-ról 975-re nőtt a szavazásra jogosultak száma.

Sankó József házában elméletileg 120-an laknak. Papíron ennyien vannak ide bejelentkezve, ez senkinek sem tűnt fel. A polgármesternek sem állt érdekében.

– A választás miatt van.
– A polgármester ennyire biztos abban, hogy rá fognak szavazni, vagy úgy fognak szavazni, ahogy azt ő megmondja?
– Akkor igen, így szavaztak. Hogy mondtuk nekik, ott a hivatalban, amikor elment a feleségem is, mondtuk, hogy a polgármester asszonyra kell szavazni – mondta el a férfi.

Van, aki a címeket már az interneten árulja, 40-50 ezer forint fejenként. De van, aki nem érte be ennyivel. A legnagyobb üzlet egyébként a nyugdíjbiznisz.

A Célpont birtokába jutott dokumentum szerint ez a szabolcsi kisnyugdíjas ukrán-magyar kettős állampolgárként havonta 306 ezer 440 forintból gazdálkodhat. Az elbírálás valóban hosszadalmas volt, viszont a magyar állam visszamenőlegesen kifizeti a különbözetet, így a havi 300 ezres nyugdíjon felül egy összegben további 3,3 millió forint üti a kisnyugdíjas markát.

A nyugdíjmigráció kifizetődő biznisz. Az ukrán átlagnyugdíj átszámítva 20 ezer forint. Egy kis ügyeskedés és kellő papírok után viszont itthon 150, de ahogy láthatták a 300 ezer forintot meghaladó nyugdíjat is megkaphatják, amit aztán ráadásul nem is itt költenek el, hanem Ukrajnában.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!