2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Célpont: íme Orbán kihívóinak kortesbeszéde önöknek

2017. május 14., vasárnap 13:33, frissítve: vasárnap 14:39

A Medián mérése szerint még mindig Orbán Viktor a legnépszerűbb politikus. Bár január óta zuhant a miniszterelnök mutatója, jelenleg ismerői 40 százaléka látná szívesen vezetőként. Őt Botka László, az MSZP és Vona Gábor, a Jobbik elnöke követi. A negyedik befutó Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke. A Célpont stábja felkereste a jelölteket.

A Jobbik elnöke 2010 óta húz fizetést a politikából, akkor választották parlamenti képviselővé. Vona Gábor tanárként végzett, pszichológus is lehetett volna belőle, de abból végül nem szerzett diplomát.

– Dolgozott valaha politikán kívül?
– Dolgoztam, igen. Végzettségem szerint történész vagyok, de sajnos a pályán nem dolgoztam egy napot sem, bár írogattam itt-ott történelemmel, főképp eszmetörténettel kapcsolatos írásokat. De én értékesítésben dolgoztam, az értékesítésnek a legkülönfélébb területein. Liftvészjelzőkön, sportpályákon keresztül, nagyon sok mindent értékesítettem” – válaszolta Vona Gábor.

A szocialisták reménysége, Botka László 44 éves, mégis politikai veteránnak számít. 1994-ben lett parlamenti képviselő, 2002 óta pedig ő az ország harmadik legnépesebb városának, Szegednek a polgármestere.  „Ugye, 21 éves koromtól vagyok képviselő, harmadéves joghallgató voltam akkor, tehát ennek megfelelően természetesen az egész felnőtt életem a politikában telt” – mondta Botka László.

Ahogy Vona Gábor, úgy az egyik baloldali törpepárt, az LMP-ből kivált Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje is 2010 óta él a politikából. Karácsony Gergely addig az egyik piackutató cégnél dolgozott, ahol a kutatási igazgatói székig vitte. Mellette egyetemi karriert is befutott. „Büszke vagyok azokra, arra a tudományos munkára, amit én korábban végeztem. És tudom, milyen a kétkezi munka” – jegyezte meg Karácson Gergely.

Célpont című riportműsorunk mindhárom ellenzéki politikustól azt kérte, hogy rögtönözzön egy rövid kortes beszédet.

„Azért szavazzanak rám 2018-ban, mert az elmúlt időszakban csak olyan miniszterelnökeink voltak, akik erővel akarták boldogítani a magyar embereket, akik meg akarták mondani önöknek, hogy hogyan éljenek” – fogalmazott Vona Gábor.

„Azért szavazzanak rám, mert egy igazságos, szabad, európai Magyarországért küzdök, ahol mindenki biztonságban meg tud élni. Ahol a hatalom nem talál ki újabb és újabb ellenségeket. Nekem egyetlen ellenségem van: a szegénység” – emelte ki Botka László.

„Azért szavazzanak rám, hogy építsünk közösen egy olyan országot, ahol mindenki számít. Magyarország egy olyan hatalom fogságában él, akinek semmi sem számít, csak a saját érdeke. Egy olyan hatalom, ami átlép mindenkin és átlép mindenen” – mondta Karácsony Gergely.

Annak a politikusnak alig van civil múltja, akinek a székére Vona Gábor, Botka László és Karácsony Gergely pályázik. Orbán Viktor gyakornokként húzott le néhány hónapot egy minisztériumi háttérintézménynél az egyetem elvégzése után. Politikusként viszont vitathatatlanul ő a legsikeresebb figurája a rendszerváltozás óta eltelt időszaknak – harmadik ciklusát tölti miniszterelnökként Magyarország élén.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!