2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Burkolt adóztatás lett a rezsicsökkentésből

Hír TV

2018. június 5., kedd 20:14, frissítve: kedd 23:14

Burkolt adóztatással hizlalják a költségvetés bevételi oldalát – ismerte el a Hír TV kérdésére a kancelláriaminiszter. Gulyás Gergely azt mondta a kormányinfón: az államosított közműcégek profitja után befizetett osztalékból finanszírozzák többek között a csokot, és egyéb szociális juttatásokat. Az ellenzék szerint ez újabb bizonyíték a nagy rezsikamura.

Milliárdos nyereséggel üzemelnek a részben, vagy egészében állami tulajdonú közműszolgáltató cégek – írta meg a portfolio.hu. A gazdasági portál összesítése szerint a 2017-es év kiemelkedően sikeres volt a Nemzet Közműszolgáltatónak, amely 5 milliárd forintos osztalékot fizetett be az államkasszába.

A Jobbik szerint ez az összeg mehetett volna további rezsicsökkentésre, vagy fejlesztésekre. „Egyszerűen nem hagyja bent a rendszerben, pedig ezt további hatékonysági elemek javítására lehetne fordítani, akár a díjtételek csökkentésére, akár arra, hogyha az ügyfélnek bármilyen panasza van – és ez az egyik legdurvább probléma az energiaszektoron belül – akkor csak nagyon körülményes, nagyon drága utakon tud a panaszára orvoslást találni” – mondta Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke.

Az ellenzék gyakorlatilag évek óta politikai trükknek tartja a 2013-ban indult rezsicsökkentést, mivel a világpiaci árak drasztikus csökkenése miatt ha a szabadpiachoz igazodna, sokkal olcsóbb lehetne a lakossági gáz, vagy villamosenergia.

Az LMP szakpolitikusa szerint nem a profittal van a baj, hiszen azt hasznosan is el lehetne költeni. „Akkor van jól belőve az áram, a gáz és mindenféle energiahordozó ára, hogyha efölött a kötelező és szükségszerű nyereség fölött nem termel nyereséget egy non-profit, állami szolgáltató, mert hogyha termel, akkor semmivel sem működik másként, mint bármelyik másik piaci szolgáltató” – fejtette ki Csárdi Antal.

Csak addig volt fontos a rezsiharc, ameddig a valós piaci szereplőket kellett ellehetetleníteni – állítja a Párbeszéd, arra emlékeztetve, hogy míg a villamosenergia-termelésben a Mátrai Erőmű révén Mészáros Lőrinc, addig a gázágazatban a MET révén a miniszterelnök kötélbarátja , Garancsi István is érdekelt.

„Addig volt rá szükség, amíg kiszorítják a magántulajdonban lévő közműszolgáltatókat. Most már, hogy a haverok irányítják ezeket a cégeket, kivehetik az emberek zsebéből ezt az extra profitot – ahogy a fideszes kollégák fogalmaztak. Nyerészkednek a magyar embereken helyett, hogy valóban non-profit közműszolgáltatást végeznének” – mondta Tordai Bence, a párt országgyűlési képviselője.

Nincs azzal semmi gond, hogy nő a költségvetés bevételi oldala a közműcégek által fizetett osztalékkal – válaszolt a Hír TV kérdésére a kancelláriaminiszter. Gulyás Gergely ugyanakkor arra nem tért ki, hogy miért jó az állampolgároknak a rezsin keresztül az államháztartást hizlalni.

„Az mindig egy tulajdonosi döntés, hogy egy költségvetési, vagy egy állami tulajdonú cégnél a nyereség az a költségvetésbe folyjon be, vagy pedig az adott cég működését segítse, új beruházásokat eredményezzen. Ezt egyesével meg kell vizsgálni” – mondta a miniszter.

Gulyás Gergely hozzátette: az ilyen plusz források alapozzák meg a szociális támogatásokat, így például a csokot is.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!