2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Menekültek: magyar állampolgárságot kapnak a gyerekek?

2015. szeptember 11., péntek 19:04, frissítve: szombat 10:18

A magyar törvények alapján indul büntetőeljárás abban az ügyben, amelyben 71 migráns halt meg egy hűtőkocsiban, mivel ők még magyar területen vesztették életüket. Mivel Szíriában gyakorlatilag nincs olyan működő államszervezet, amellyel a magyar hatóságok például a holttestek hazaszállítása ügyében együttműködhetnek, elképzelhető, hogy Magyarországon kell eltemetni őket. A bevándorlók hazánkban születő gyermekei viszont nem kapnak automatikusan magyar állampolgárságot.

Erős fájdalmai miatt mentőt kellett hívni hétfőn ahhoz a várandós szíriai asszonyhoz, aki gyalog tartott Budapest felé az M5-ös autópályán. Az utóbbi hetekben több migráns is Magyarországon hozta világra gyermekét. „Született afgán babánk, szír babánk, születtek akár itt a tranzitzónában is gyerekek, illetve volt olyan is, akinek sikerült eljutnia a kórházba. A mai napon pont ez ügyben kerestünk tolmácsot egy császármetszéshez, aki segédkezne abban, hogy a szülőket megfelelő módon tájékoztassa a kórházban” – mondta Zsohár Zsuzsanna, a Migration Aid szóvivője.


A Magyarországon született gyermekek azonban a szülők állampolgárságát öröklik, tehát nem lesznek magyarok. Egy esetet kivéve. „Egy kivételes esetet ismer az állampolgársági törvény, amikor egy ismeretlen állampolgárságú csecsemőt fellelnek a magyar állam területén. Ilyenkor a csecsemőt ugye a magyar jog szerint anyakönyvezni kell, ami egy magyar állampolgárságot jelent az ő esetében” – fogalmazott Lattmann Tamás nemzetközi jogász.

A kormány szerint a magyar gyermekvédelmi rendszer felkészült a rendkívüli helyzetekre is. „A kormányzat elkötelezett abban, hogy minden kísérő nélküli, rokon nélküli, szülő nélkül a határt átlépő gyermekre úgy tekintsen, mint gyermekre, úgy tekintsen, mint egy sérüléseket hordozó, kiszolgáltatott és veszélyeztetett gyermekre és nem úgy, mint bevándorlóra” – nyilatkozta Czibere Károly szociális államtitkár.

A halálozás esetén a külföldi elhunytat vagy a rokonainak kell hazaszállíttatniuk, vagy az ő hiányukban annak az országnak a hatóságaival kell együttműködni, ahonnan jött.

Még magyar területen halt meg augusztusban az a 71 migráns, akiket Ausztriában találtak meg egy hűtőkocsiban. Az ő ügyükben tehát a magyar törvények szerint folytathatják le az eljárást. „Meg kell próbálni a holttesteket visszajuttatni a családhoz, hogy eltemethessék őket. Amennyiben nincs lehetőség, akkor vagy Ausztriában, vagy pedig Magyarországon kell eltemetni” – szögezte le Lattmann Tamás nemzetközi jogász.

A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal finanszírozza azoknak a migránsoknak a kórházi ellátását, akik menedékkérelmet nyújtanak be. Az illegális határátlépőket azonban elméletileg minden magyar kórházban fizetési kötelezettség terheli.


Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!