2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

CPAC Magyarország 2024 12:40

Brókerbotrány: akár jövő héten pénzükhöz juthatnak az ügyfelek

2015. február 26., csütörtök 17:10, frissítve: péntek 07:28

Akár már jövő héten hozzájuthatnak az összes pénzükhöz azok, akik a brókerbotrány miatt csődbe ment DBR Banktól csak 60 ezer forinthoz jutottak hozzá a számlájukról. A jegybank felügyeleti szóvivőhelyettese szerint a Magyar Nemzeti Bank azon dolgozik, hogy minél hamarabb megindulhasson a kártalanítási folyamat. Közben Varga Mihály bejelentette, a kormány a bajba került önkormányzatoknak lehetővé teszi, hogy új számlára kapják az államkincstár utalásait. Így márciusban sem jelenthet gondot a bérek és a szociális támogatások kifizetése.

Kígyózó sorok álltak a Dél-dunántúli Regionális Bank siklósi bankfiókja előtt csütörtökön kora reggel. Az ügyfelek a számlájukon lévő pénzhez akartak hozzájutni. A bank azonban reggel nem nyitott ki, és tájékoztatást sem adtak. Az embereket ezért a város polgármestere, Marenics János próbálta megnyugtatni: „Nyugodtan menjenek haza, senkinek nem veszik el a pénze, csak most türelem kell hozzá, megértés és türelem.”

Végül nem sokkal 11 óra után kinyitottak a DRB fiókjai. Az ügyfelek azonban a korábban ígért egymillió forint helyett csak 60 ezer forintot vehettek fel a számlájukról, 90 napon belül pedig nem juthatnak hozzá további összegekhez. A limitet a jegybank rendelte el, miután megállapította, hogy a pénzintézet fizetőképessége rosszabb a vártnál.

„Mindenkit szeretnénk megnyugtatni, tekintettel arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank jelen pillanatban azon van és azon dolgozik, hogy a lehető leghamarabb elkezdődhessen az a kártalanítási folyamat amelyet az Országos Betétbiztosítási Alap fog biztosítani. Ez pedig azt jelenti, hogy valamennyi érintett betétes, ami egyébként rendelkezésre állt a bankfiókokban, százezer eurós, azaz több mint 30 milliós határig vissza fog járni” – közölte Fülöp Zsuzsanna, az MNB felügyeleti szóvivőhelyettese.

A brókerbotrány miatt több mint 80 önkormányzat is bajba került. Siklós önkormányzatának például 172 millió forintja ragadt benn. A polgármester szerint ha nem kapnak kormányzati támogatást, akkor fizetésképtelenné válnak, rájuk ugyanis – a hatályos jogszabályok értelmében – nem vonatkozik az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanítása.

„A magyar kormány fizesse ki az önkormányzatoknak az aktuális számlaértékét, és ő lépjen helyünkbe, ő vívja meg a csatát a felügyelőbiztossal és a nemzeti bankkal. A magyar kormány álljon helyt, hiszen közszolgáltatásról van szó” – fogalmazott Siklós első embere.

Varga Mihály szerdán azt nyilatkozta a Hír TV-nek, a kormány egy munkabizottságot állít fel, hogy kiderüljön, ki felelős a Buda-Cash százmilliárdra is becsülhető hiányáért. A bajba jutott önkormányzatoknak pedig lehetővé teszik, hogy egy másik banknál nyissanak számlát, hogy az államkincstártól érkező utalásból kifizethessék a februári béreket és a segélyeket.

Rogán válaszokat vár

A szocialistákat hibáztatja a Fidesz frakcióvezetője, hogy csak most derült fény a csalássorozatra a Buda-Cashnél. Rogán Antal szerint még a Bajnai Gordon vezette kormány döntött arról, hogy a befektetési piac szereplőinél csak ötévente kell helyszíni ellenőrzést tartani. A pénzügyi szolgáltatónál 2010 májusában, még az új kormány megalakulása előtt vizsgálódtak a hatóságok, de akkor nem tártak fel szabálytalanságot.

„Az itteni csalássorozatot 2010 májusában még meg lehetett volna akadályozni. Nagy kérdés, hogy erre miért nem került sor. Nagy kérdés, hogy miért volt szükség arra, hogy egyébként még a kormányalakítás előtt a Buda-Casht a következő helyszíni ellenőrzéssel egészen öt évre mentesítsék minden ilyen átfogó vizsgálat alól. Ezekre a kérdésekre várnánk határozott választ, értelemszerűen azoktól a szereplőktől is, akik korábban a vizsgálatok során még ezeket a tényeket feltárhatták volna” – mondta Rogán.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!