2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 20:55

Börtönbe megy az egykori sztárnyomozó és társa

Hír TV

2018. június 26., kedd 17:47, frissítve: kedd 18:22

3 év letöltendő börtönre ítélték a BRFK egykori sztárnyomozóját és társát zsarolás és vesztegetés miatt. Az ügy további két vádlottja pénzbüntetést kapott, egy embert pedig felmentettek. Labanc Ferenc és társa állítják, a 2014 óta húzódó ügyük koncepciós per, az ügyészség áldozatai lettek. Az ítélet elsőfokú, nem jogerős.

Szabadlábon érkeztek az ex-rendőrök a bíróságra. Porkoláb Zsoltot korábban a kecskeméti maffiaperben vádolták bűnözők támogatásával, Labanc Ferenc pedig a BRFK életvédelmi főnyomozója volt. Az ügyészség szerint a vitás üzleti ügyekben közvetítő cégeiket zsarolásokra használták.

A vádirat szerint egy brit vállalkozótól százmillió forint értékű eurót és fontot kaptak – cserébe kenőpénzért megszerzett titkos adatokat ígértek neki. Egy másik esetben pedig egy bírósági ügy eltussolását ígérték, de volt hogy sajtóhadjárattal, lejárató cikkekkel fenyegettek.

„Nemcsak hogy ártatlanok vagyunk, hanem az ügyészségnek az áldozatai is” – védekezett Porkoláb Zsolt.

Az utolsó szó jogán minden vádpontban ártatlannak vallották magukat. A bíró szerint viszont elég bizonyíték gyűlt össze ellenük és egy korábbi vallomásból idézett. „A vádlottak 10 millió forintot követeltek azért, hogy a büntetőeljárásból kikerüljön. Az ügyészséggel vonatkozásban befolyással üzérkedéssel vádolta meg a vádlottakat, másrészt következetes a vallomása abban, hogy 10 millió forintot követeltek azért, hogy teljesítse két ember felé fennálló tartozását, illetve ha nem tesz eleget ennek a követelésnek akkor elérik hogy elítéljék és a sajtóban lejárassák” – olvasta fel Kalina József.

A bíró szerint az elsőrendű vádlott korábban elismerte, hogy küldött olyan levelet, amiben megvesztegetésről írt. A tárgyaláson viszont ezt letagadta.

– Ott van a nyomozati iratokban!
– Ilyen nincs! Az ügyészség találta ki. Ilyen nem volt soha leírva, senki nem írt le ilyet le.

A vádlottak többször közbeszóltak és nevetgéltek a tárgyaláson. Látszólag az ítélet sem rázta meg őket. Befolyással üzérkedés és hivatali visszaélés miatt a két ex-rendőrt 3-3 év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Az ítélet azonban nem jogerős. A vádlottak felmentésért, az ügyész pedig súlyosításért fellebbezett.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!