2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Bőkezű a jegybank, csak senki sem tud róla

Hír TV

2018. április 30., hétfő 20:26, frissítve: kedd 07:53

Kevesen tudnak az érintettek közül a jegybank nagyvonalúságáról - a nemzeti bank tízmilliókkal támogatja az ország egyik legszegényebb térségének felzárkóztatását. Az egyetemi ösztöndíjnak nemigen csaptak hírverést - a pályázat lehetőségéről jobbára egymástól értesülnek a fiatalok.

A tiszaroffi kúriát egy kuruckapitány leszármazottja építtette a 18. század végén. A kastélyszállóban ma már a Nemzeti Bank dolgozói pihennek, az ingatlant 2014-ben vette meg a jegybank.

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei faluból származik Farkas Flórián, a miniszterelnök romaügyi biztosa.

A környék az ország egyik legszegényebb térsége. Tiszaroff, Tiszabura, Tiszagyenda, Kőtelek, Tiszasüly és Tiszabő felzárkóztatását a nemzeti bank egyik alapítványa tízmilliókkal támogatja, a pénzből egyetemi ösztöndíjakra is jut, bár erről a tiszaroffiak nemigen értesültek.

Szűcs Petra első éves a nagykőrösi Református Tanítóképző Főiskolán, ahol hitoktatónak tanul. A kétszázezer forint fél évre jár. Noha a jegybank ösztöndíjprogramja több, mint két éve indult, Petra is azt mondja, hogy a környéken élők nem tudnak róla.

- Abszolút nem ismert.

- Ha nem tudják, akkor te honnan tudtál róla?

- Hát, ugye akik korábban kaptak, ők szóltak nekem. Amikor gimnazista voltam, erről még nem tudtam. Most, hogy egyetemre mentem, így szóltak, hogy van ez a lehetőség és próbáljam meg.

A nemzeti bank alapítványának weboldala szerint 2016 óta 122 millió forinttal segítették a térség felzárkóztatását és a fiatalok továbbtanulását.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!