2024. 05. 07. Kedd Gizella napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Európa a háború árnyékában - A Századvég Alapítvány konferen 08:50

BKV-megállapodás: az egyik szakszervezet ragaszkodik a 15 százalékhoz

Hír TV

2018. január 4., csütörtök 21:37, frissítve: csütörtök 22:49

Továbbra sem írja alá a BKV-val a kollektív szerződést az egyik szakszervezet. A vezetőjük szerint a BKV által felkínált béremelés túl kevés, ezért a buszvezetők felmondhatnak. A többi szakszervezet viszont aláírta a szerződést. Szerintük, ha lassan is, de egyre javulnak azok a feltételek, amiket a dolgozóknak kínál a BKV.

Az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke szerint elsősorban a pihenőidőből jut túl kevés a buszvezetőknek, de más területen is elégedetlenek a BKV munkafeltételeivel, épp ezért egyelőre továbbra sem hajlandók aláírni a kollektív szerződést. A szakszervezet elnöke továbbra is ragaszkodik a 15 százalékos béremeléshez vagy egy ezzel egyenértékű anyagi juttatáshoz.

„Egy 13. havi fizetés bevezetését javasoltuk. Ezen túlmenően a kollektív szerződés tárgyalásait, illetve módosítását szeretnénk felgyorsítani, hogy márciusig tudjunk megállapodni azon munkakörülményeket javító pontokban, ami segíti azt szintén, hogy a jobb munkafeltételek jobb munkakörülményeket biztosítanak, és ezáltal munkaerő-megtartó hatása van” – nyilatkozta Nemes Gábor, a szakszervezet elnöke.

„Valótlanságot állít a vezérigazgató”

Nemes Gábor Newsroom című műsorunkban egyébként arról beszélt, hogy szerinte a BKV vezetőjének nem a sajtóban kellene üzengetnie, hanem jobban meg kellene becsüli a dolgozókat. Részletek >>>

És továbbra is állítja, hogy közel 1000 buszvezető felmondólevele van ügyvédi letétben, és ha a BKV nem teljesíti, amit kérnek, akkor felmondásokra számíthat.

A Városi Tömegközlekedési Szakszervezetek Szövetsége szerint olyan kompromisszumos megoldás született, ami előrelépés. „Négy tételből áll a fizetésük a buszvezetőknek vagy bármilyen járművezetőnek. Végeztem próbaszámításokat, hogy egy átlagos 250 ezer forintos alapbérű dolgozónál mit jelent, náluk átlagban olyan 14,1 százalékot jelent, persze ez egy átlag, van, akinek kicsit több lesz, van, akinek kicsit kevesebb” – mondta az elnökük.

Gulyás Attila azt elismerte, hogy most kevés a pihenőidő, de ez rendezhető egy, a bértárgyalásoktól független külön tárgyaláson, ezért úgy látja, tavaszra ez is megoldódik.

A tárgyalásokról és a felmerült nézeteltérésekről megkérdeztük a BKV-t is, de ők a megkeresésünkre azt válaszolták, hogy nem szeretnének nyilatkozni. Azt ígérték, a felmerült kérdéseket írásban megválaszolják.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!