2024. 06. 02. Vasárnap Kármen, Anita napja
Jelenleg a TV-ben:

Békemenet '24 - Orbán Viktor

Következik:

A szeleburdi család 13:15

Bízik a kormány az új rendszerben, elvileg nem lehet majd utólag belenyúlni

Hír TV

2017. december 5., kedd 21:49, frissítve: kedd 22:34

Nem jelent teljes védelmet a visszaélések ellen az elektronikus közbeszerzési rendszer bevezetése. Az állami, önkormányzati hivatalok, cégek pályázatait a jövőben egy állami cég bonyolítja. A rendszer papíron januárban indul, a gyakorlatban április közepétől kötelező használni.

A 4-es metró teljes vonalát a 2014-es választási kampány hajrájában adták át. A 2006-ban kezdődött beruházás háromszor-négyszer annyiba került, mint amennyire eredetileg becsülték. A végösszeg 452 milliárd forintra hízott az évek során.

60-70 milliárdnyi bírság fenyegeti Magyarországot a 4-es metró miatt – jelentette ki a Miniszterelnökség vezetője. Lázár János a múlt héten árulta el, hogy a 4-es metró tízmilliárdokkal szűkíti jövőre a kormány pénzügyi mozgásterét. Mivel az Európai Unió adott rá pénzt, a Csalás Elleni Európai Hivatal (OLAF) utólag megvizsgálta a támogatás felhasználását. A hivatal szerint a Demszky-korszak jelképévé vált beruházást átszőtte a korrupció.

A 272 milliárd forintnyi korrupciógyanús kifizetésből 166 milliárd esetében valószínűsíti az OLAF-vizsgálat, hogy a pénzt ellopták a szocialisták és az SZDSZ-esek közösen. A 166 milliárd forintból, amely vélelmezett lopás, 76 milliárd forint érkezett az Európai Uniótól, a többi a magyar adófizetők hozzájárulása volt – mondta a kancelláriaminiszter.

A BKV az egyik legnagyobb közbeszerzési és pályázati számot bonyolítja le – közölte a BKV vezérigazgatója. Bolla Tibor volt a házigazda a cég szakmai konferenciáján. A 4-es metróért a fővárosi tömegközlekedési vállalat felel. A Hír TV szóba hozta volna a beruházást, de a BKV vezére nem állt kamera elé, pedig a feltárt visszaélésekért a korábbi vezetés lehet felelős.

A Közbeszerzési Hatóság főtitkárától sem kaptunk választ arra, hogy nekik nem tűntek-e fel azok a szerződések, amelyeket az Európai Unió gyanúsnak talált.

A központosított állami rendszert a kormány üzemelteti. Az illetékes helyettes államtitkár, Csányi István a Hír TV kérdésére azt mondta: a rendszer mindent naplóz, utólagos adatmódosításra, törlésre elvileg nincs mód.

Nem tudom azt mondani, hogy olyan módon lehetne védekezni, amely száz százalékban kiszűr. Régen is voltak elkövetők, vannak jelenleg is valószínűleg, és lesznek is a jövőben is olyanok, akik elkövetnek jogszabálysértéseket vagy bűncselekményeket. Megfelelő szankcióval kell élni velük szemben – mondta a helyettes államtitkár.

Az Elektronikus Közbeszerzési Rendszert egy állami cég üzemelteti, amelyet az államtitkár vezet. Csányi István egy olyan cégtől érkezett a közszférába, amelynek tulajdonosa kötődik Tiborcz Istvánhoz, a miniszterelnök vejéhez.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!