2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Körhinta

Következik:

Híradó 22:15

Bíróságon támadnák az osztrákok Paks II.-t

2017. október 14., szombat 07:54, frissítve: szombat 12:55

Christian Kern kancellár közölte: ellenzik a paksi bővítést, szerinte még az Európai Bizottság is arra jutott jelentésében, hogy a beruházás állami beavatkozás nélkül soha nem lesz nyereséges.

Közleményben jelentette be az osztrák kancellár, Christian Kern, hogy bíróság előtt fogják megtámadni az Európai Bizottság döntését, amelyben jóváhagyták az orosz hitelből épülő atomerőművet.

Az Európai Bizottság márciusban jelentette be, hogy lezárták a tiltott állami támogatásról szóló vizsgálatot Paks II ügyében, és arra jutottak, hogy az építkezés elkezdődhet – Ausztria egyébként már akkor jelezte, hogy jogi lépéseket terveznek.

Kern kijelentette: határozottan ellenzik a paksi bővítést, szerinte még az Európai Bizottság is arra jutott a jelentésében, hogy a beruházás állami beavatkozás nélkül soha nem lesz nyereséges. A kancellár konkrétan nem ismertette, mikor fordulnak hivatalosan is az Európai Unió Bíróságához, de annyit elárult, hogy jogászaik jelenleg feldolgozzák a kormány panaszát.

Ugyanakkor Kern bejelentése két nappal az osztrák választások előtt történt meg, és nagy kérdés, hogy mi lesz, ha az előrejelzések szerint befutó Sebastian Kurz lesz az új kancellár, aki jelenleg meglehetősen jó viszonyt ápol a magyar kormánnyal. Viszont Ausztriában a politikai elit jó részre atomenergia-ellenes.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!