2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Birkákat hoztak a Kossuth térre, kétszázzal térhetnek vissza

,

2015. március 31., kedd 17:00, frissítve: kedd 17:50

Birkákkal tüntettek a hortobágyi gazdák képviselői a Parlament előtt. Az állatokat április elsejével kellene a legelőre hajtani, de mintegy negyvenezer birkának és ötezer szarvasmarhának nem jutott legelő az új földhaszonbérleti pályázaton. Több vesztes gazda évtizedek óta foglalkozik állattartással. A gazdák a pályázatok felülvizsgálatát követelik, azt mondják, ha ez nem történik meg, akkor kétszáz birkával fognak az Országház elé vonulni.

A demonstráló gazdák szerint a Hortobágyon olyan gazdák nem kaptak földet, akik több évtizede foglalkoznak állattartással. Az állatokat április elején kellene a legelőre hajtani. A gazdák szerint 60 család megélhetése került veszélybe és mintegy 150-200 munkahelyet fenyeget az új földbérleti rendszer.

A Független Kisgazdapárt elnöke szerint Hortobágy a mezőgazdaság Quaestor-botránya. „Hagyják abba azokat az atrocitásokat, amelyeket már elkezdtek: elgázoltak birkákat, belehajtottak a birkanyájba, a juhászt is majdnem elütötték. Ezt hagyják abba! Meg kell nyugtatni az embereket, és meg kell állapodni! Felül kell vizsgálni az összes hortobágyi legelőterülettel kapcsolatos minden szerződést és megállapodást” – mondta Hegedűs Péter.

A gazdák petícióját a Földművelésügyi Minisztérium kabinetfőnöke vette át. A dokumentumban a földbérleti szerződések felülvizsgálatát kérték és azt, hogy a felülbírálat ideje alatt is biztosítsanak legelőt az állatoknak. „Az indulatok elszabadulnak, mert már nincs hova hátralépni; ez a megélhetés, és fel kell számolni. Bármi bekövetkezhet. Az, hogy atrocitások már voltak és lesznek a kihajtásokkal kapcsolatban az új és a régi bérlők között, benne van a pakliban” – fogalmazott Rezes Gábor, a hajdú-bihari gazdák képviselője.

A földművelődésügyi miniszter a Hír TV-nek válaszokat ígért, felülvizsgálatot nem. „Én nem látom veszélyben az állatállományt. Eddig is volt legelőterületük azoknak, akik nem béreltek a nemzeti parktól egy négyzetmétert sem. Több olyan panaszos van, aki semmiféle pályázatot nem adott be. Valamennyi érintett vonatkozásában a földművelésügyi tárca, illetve a nemzeti park konkrét válaszokkal szolgált eddig is, és szolgálni fog a jövőben is” – nyilatkozta Fazekas Sándor.

A hajdú-bihari gazdák azzal fenyegetőznek, hogy ha a tárca érdemben nem reagál, akkor legközelebb kétszáz birkával fognak felvonulni.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!