2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Beújított a MÁV

2016. április 4., hétfő 20:59

Új és egységesített jegyértékesítést vezetett be a MÁV – jelentette be a társaság vezérigazgató-helyettese. Feldmann Márton azt mondta: a régi jegykiadók elavultak, és alkalmatlanok voltak az utasszámlálásra. A mostani rendszerrel azt is nyomon lehet követni, hogy hol, mikor, milyen kedvezménnyel, mekkora távolságra vették meg a jegyet. Az így kapott adatokat később a menetrendtervezésnél tudják felhasználni.

A vásárlás menete ugyanúgy történik ezután is, mint eddig, csak a vonatjegy más: egy furcsa ábrát, úgynevezett QR-kódot nyomtatnak rá, amely az ellenőrzést segíti. A kalauz egy készülékkel olvassa le a kódot, amelyből másodperceken belül megtudhatja, hogy a jegyet hol, mikor és kedvezménnyel vásárolták-e. A készülék a mobiltelefonok GSM hálózatát használja, amikor egy központi szerverhez kapcsolódik, és ez a gyenge pontja is a rendszernek. „Sokszor a vasútvonalak mentén a kereskedelmi GSM hálózat – pláne, ha völgyekben vagy bevágásban közlekedik a vonat – gyenge, a térerő egyszerűen nem megfelelő. Menet közben a szoftverfejlesztést úgy kellett módosítani, hogy a fedélzeti eszközök, amelyekkel a jegyvizsgálók dolgoznak, ezeken a körülményeken is tudjanak működni offline üzemmódban. Örömmel jelentem, hogy a fejlesztés a végére ért, és április utolsó napjaiban, május elején ez a szoftververzió telepítve lesz a jegyvizsgálók készülékére” – mondta Nagy Levente, a MÁV Szolgáltató Központ Zrt. IT-projektiroda vezetője.

A vasúttársaság szerint elkerülhetetlen volt a korábbi rendszer átalakítása. „Jelenleg nem tudjuk nyomon követni, hogy a megváltott jegyet mikor melyik vonaton használták fel. Komoly forrásokat kellett arra fordítanunk, hogy tudjuk, melyik vonaton hányan utaznak. Az új rendszerrel a menetjegyek alapján tudjuk azonosítani, mely vonatunkat hány utas vette igénybe. Ez fontos technológiai és menetrend-tervezési szempont lesz és forrásadat” – fogalmazott a MÁV-Start Zrt. vezérigazgató-helyettese, Feldmann Márton.

Most kilencven pénztárban értékesítenek újfajta jegyet, a hetente eladott kétszázezer új tikettet egyelőre nyolcszáz készülékkel lehet vizsgálni. A vezérigazgató-helyettes szerint a nyárra már minden vonalon ezt a technológiát alkalmazzák. A MÁV évente 52 millió jegyet értékesít, amelyből összesen 36 milliárdos bevétele származik.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!