2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Sissi zsiráfjától a biodómig 11:00

Béremelésért tüntettek a Dunaferr dolgozói

2017. február 15., szerda 21:20

A korábbi megállapodásnál magasabb béremelésért tüntettek a Dunaferr dolgozói. A szakszervezetek az 1,7 százalékos béremelést megalázónak tartják, különösen mivel a kormány járulékcsökkentése után legalább egymilliárd forinttal csökkennek a bérköltségek. A cég szerint csak tartják magukat a korábbi, hosszú távú megállapodáshoz, de a jövőben nyitottak a párbeszédre.

Több százan tüntettek a Dunaferr előtt, mert a dolgozók megalázónak tartják a cég által ajánlott 1,7 százalékos béremelést. A szakszervezet szerint már a munkakörülményeik is a magasabb béremelést indokolnának.

„Gázok, porok és ártalmas vegyi anyagok között tesszük a dolgunkat, de tesszük, mert ezt vállaltuk, s ebből tartjuk el a családunkat. Mi, munkavállalók csak a szakértelmünk és a két kezünk munkáját tudjuk adni, de ezek nélkül a gyár már nem működne” – mondta az ISD Kokszoló Kft. szakszervezeti bizottság elnökhelyettese, Mezei Zsolt.

A korábban elfogadható béremelést azóta a kormány által kihirdetett 5 százalékos járulékcsökkentés bejelentése óta nem fogadják el a szakszervezetek. Ráadásul szerintük a cég nem mond igazat a pluszforrás felhasználásáról.

„Megalázó, hogy akkor, amikor a cégvezetés ölébe hullik egymilliárd forint, megtakarításból, a munkavállalók részére egyetlen fillért sem akarnak adni. Azt mondta a drága cégvezető úr: ércet veszünk belőle. Jó dolog az, de ha nincs ez a járulékcsökkentés, megáll a gyár?” – tette fel a kérdést a Dunaferr DV. Vasas Szakszervezet elnöke, Mucsi Zoltán.

A tüntetéshez csatlakozott a Kéményseprők Országos Szakszervezetének több tagja is. Azt ígérték, ha szükség van rá, többen jönnek.

„Úgy éreztük. hogy ebbe a küzdelembe mi is szeretnénk hozzátenni azt, amit hozzá tudunk. Ha csak a szerencsét, a babonából kiindulva, akkor azt, úgyhogy itt vagyunk veletek, egy maroknyi csoporttal, de ha kell, legközelebb sokkal többen is el fogunk jönni” – mondta egyikük.

A dolgozókat képviselő szakszervezetek szerint bizonytalan tulajdonosi viszony miatt szűnt meg a párbeszéd.

„Cégvezető úr! Mi nem ismerjük a tulajdonosokat, reméljük ön igen. Kérjük, kérdezze meg őket, ez a pénz hová tűnt” – mondta az ISD Dunaferr Acélmű Vasas kollektívájától Csősz Péter.

A cég humánerőforrás-igazgatója szerint a munkavállalókat és a tulajdonosokat is köti egy korábbi megállapodás, amelyben a Dunaferr garantálta a kiszámítható béremelést egy hároméves ciklusra.

„Korábban, már a mostani demonstráció előtt tárgyalásokat folytattunk a szakszervezetekkel, és a munkáltató most is hajlandó természetesen a tárgyalásokat folytatni. Aminek, ugye, az volt a lényege, hogy végrehajtjuk a megállapodásban rögzített bérfejlesztést, és az ezt követő időszakra ismét nyitottak vagyunk egy hosszú távú megállapodás megkötésére, amelyben a teljesítményhez illesztett ösztönző rendszert szeretnénk alkalmazni” – mondta az ISD Dunaferr RMS- és HR-igazgatója, Sevcsik Mónika.

Az évek óta komoly veszteséget termelő gyárba korábban bevásárolta volna magát a magyar állam, azonban ezt a tulajdonos akkor elutasította. A Dunaferr rövid lejáratú kötelezettségeinek összege 222 milliárd forint a 2016-os adatok alapján.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!