2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Bemutatták a honvédség két új csapatszállítóját

Hír TV

2018. február 2., péntek 21:33, frissítve: péntek 23:21

Csaknem 25 milliárd forintért vásárolt két használt Airbus A319-es típusú szállító repülőgépet a Magyar Honvédség. A lassan 40 éve szolgáló An–26-osokat felváltó gépeket Kecskeméten mutatták be.

Nem a most vásárolt Airbusok közül kerül ki a miniszterelnöki különgép, mondja a honvédelmi tárca vezetője. A köztársasági elnök – a honvédség főparancsnoka – ahogy eddig, ezután is használhatja a katonai gépeket.

„Azzal sem lenne baj egyébként, hogyha egy komoly ország – mint mindegyik – rendelkezne kormánygéppel. […] Ez nem idegen a mai világtól, de ezek nem kormánygépek, ezek a Magyar Honvédség gépei, a Magyar Honvédség hadrendjében vannak, a Magyar Honvédség üzemelteti őket” – hangsúlyozta Simicskó István honvédelmi miniszter.

A repülőgép 126 katonát és 12 tonna hasznos terhet képes szállítani. Előnye, hogy hatótávolsága kétszerese a szovjet gyártmányú An-26-osénak.

„A moduláris kialakításból adódóan arra tudjuk használni – mint elhangzott –, hogy bajba jutott vagy megsebesült, balesetet szenvedett katonákat, illetve magyar állampolgárokat minél előbb biztonságos orvosi ellátásra hazaszállítsunk” – jegyezte meg a bemutatón Benkő Tibor vezérezredes, a honvéd vezérkar főnöke.

Az egészségügyi kimenekítésre és ellátásra is alkalmas gépeket Magyarországon szerelik fel a katonai szolgálathoz szükséges rendszerekkel. Az An–26-osokat nem selejtezik le, a jövőben is használják majd, például légi fotózásra.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!