2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Befejeződött a debreceni református oktatási intézmények fejlesztése

Hír TV

2017. november 25., szombat 20:01, frissítve: szombat 20:08

A reformáció kezdetének 500. évfordulójára befejeződött a debreceni református oktatási intézmények fejlesztése. 10 milliárd forintból újult meg nyolc épület és kilenc intézmény, amivel Áder János köztársasági elnök szerint a keresztyén nevelés méltósága nyert elismerést a cívisvárosban.

Három évvel ezelőtt kapták vissza a gimnazisták és az általános iskolások az egykori debreceni református főgimnáziumot. Az egész iskolát korszerűsítették, egyebek mellett új tantermeket is kialakítottak. Ez volt az építkezések első üteme, amire 2,5 milliárd forintot költött az egyházkerület. Ezenkívül új helyre költözött a levéltár, továbbá a Debreceni Református Kollégium négyszögletű épületegységei is teljes egészében megújultak.

A kollégium éves közgyűlésén adtak hálát az iskolahálózat rekonstrukciójának eredményes lezárásáért.

Az igazgatótanács elnöke a történeti áttekintés során felidézte, hogy a rendszerváltás előtt több intézményt bezáratott az állam, amelyek pedig működhettek, azoknak a kollégium óépületében kellett helyt találni. Ebből a helyzetből az 1990 utáni évek hoztak kitörést.

„A kollégium általános iskolái ismét megnyílhattak. Újraindult a Dóczy Gimnázium, a kollégiumnak óvodája lett, és egyházunk a tanítóképző intézetét is visszakapta. Ezzel intézményünk ismét a régió egyik meghatározó jelentőségű három-, illetve négyszintű iskolai hálózattá alakulhatott” – emlékezett vissza Kustár Gábor tanár.

Az ünnepség díszvendége Áder János köztársasági elnök volt, aki beszédében azt hangsúlyozta: Debrecenben a mostani fejlesztéssel a keresztyén nevelés méltósága nyert elismerést. Kijelentette, hogy a megújult épületek egyszerre szolgálják a helyüket kereső és a tudás által a helyüket megtaláló fiatalokat.

„Mindazokat, akik itt az óvoda, iskola, egyetem közösségeiben, ahogy a debreceni hitvallás fogalmaz: az ige veteményeskertjében növekedve nemes küzdelmek során válnak gyermekből felnőtté, nem nyomaszt, hanem felemel a múlt öröksége” – jelentette ki az államfő.

A közgyűlést követően Áder János és Fekete Károly, a Tiszántúli református egyházkerület püspöke leleplezte a kollégium belső udvarán elhelyezett emléktáblát, amelyet az intézmény felújításának és a reformáció ötszázadik évfordulójának tiszteletére állítottak.   

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!