2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Beálltak Majtényi mögé a szocialisták

2017. február 15., szerda 18:40, frissítve: szerda 19:01

Az egykori adatvédelmi biztost, Majtényi Lászlót jelöli köztársasági elnöknek az MSZP. Erről mai frakcióülésükön döntöttek a szocialisták. A Fidesz viszont holnap, szintén a frakcióülésen tárgyalja meg, hogy ki legyen az államfőjelöltjük. Orbán Viktor miniszterelnök pártelnök azonban már tavaly karácsony előtt személyesen közölte Áder Jánossal, hogy őt látná szívesen újabb öt évre az államfői székben.

A történelmi zászlók előtt, 2012. május 10-én tette le esküjét Áder János. Az új államfő ünnepi beszédében a nemzet egységének fontosságát hangsúlyozta.

„A demokrácia igazsága ugyanis mindig vitákban születik meg. Ezek a viták lehetnek élesek, lehetnek kemények de sohasem hiányozhat belőlük egymás tisztelete. Magyarságunk tisztelete, európaiságunk tisztelete, nemzeti közösségünk tisztelete, alkotmányos jogintézményeink tisztelete” – így Áder János köztársasági elnök.

Áder János megbízatása idén lejár. Orbán Viktor miniszterelnök és a Fidesz további öt évre ismét őt látná szívesen államfőként. Erről karácsony előtt személyesen tájékoztatta a miniszterelnök Áder Jánost.

A Fidesz csütörtökön, a frakcióülésen dönt Áder János jelöléséről. „A köztársaságielnök-jelölt személyére tesz előterjesztést a képviselőcsoporton a képviselőcsoport elnöke, a miniszterelnök, Orbán Viktor. Továbbá erről a frakció dönteni fog, és akkor utána még beszélünk az eljárási kérdésekről is” – árulta el Kósa Lajos frakcióvezető.

Az MSZP viszont Majtényi Lászlót látná szívesen államfőként. Szerdai, évadnyitó frakcióülésükön döntöttek arról, hogy a civilek jelöltjét ajánlják az Országgyűlésnek a köztársasági elnöki posztra.

„Képes bemutatni azt, hogy mit is jelent a mi fejünkben a negyedik magyar köztársaság, mit jelent, mit értünk mi alkotmányosság alatt, mit értünk mi az alatt, hogy szeretnénk visszatérni Magyarországon az alkotmányos rendhez. A második, az már nem egy politikai kategória, ez már inkább egy politikai, taktikai kategória, hogy olyan személyt ajánljunk és javasoljunk, aki megkapja a szükséges negyven aláírást a parlamentben” – mondta Molnár Gyula elnök.

Az alkotmányjogász, a szocialistákkal tartott együttes sajtótájékoztatón azt mondta: a legfontosabb az, hogy visszaadják az embereknek a választás szabadságát.

„Ha egyszerűen szeretném megfogalmazni, akkor azt mondanám, hogy a Fidesz-kormány elvette tőlünk az ország szabadságát, a közszabadságot az alapvető szabadságokat vagy ezeknek a szabadságoknak a nagyon nagy részét. Az autonómiánk utolsó kis morzsáit, kis darabkáit próbáljuk most megvédeni” – mondta Majtényi László alkotmányjogász.

A jelöléseket február 20-a után kell beadni a parlamentnek. A képviselők egyötödének, azaz negyven képviselőnek a támogatása kell ehhez. A voksolás titkos szavazással történik. A köztársasági elnököt öt évre választják meg.

Az MSZP évadnyitó frakcióülése után tartott sajtótájékoztató (teljes).

Majtényi László a Hír TV Magyarország élőben című műsorunk vendége volt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!