2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:35

Balog: Gyűlöletből nem lehet országot építeni

2015. április 12., vasárnap 20:00, frissítve: hétfő 08:54

Gyűlöletből nem lehet országot építeni – hangoztatta Balog Zoltán a holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapja alkalmából szervezett szabadtéri koncerten, a Terror Háza Múzeum előtt. Az emberi erőforrások minisztere szerint tarthatatlan, hogy a XXI. században keresztényeket gyilkolnak hitükért, zsidókat mészárolnak le a civilizált Európában és magyarokat zárnak börtönbe Európa peremén származásuk miatt.

A holokauszt áldozatainak magyarországi emléknapja alkalmából a Terror Házánál rendezett szabadtéri koncerten Kozma Imre atya a vészkorszakban embereket mentő báró Apor Vilmos halálának történetét ismertette. „A pince bejáratánál ő strázsált éjjel-nappal. A német katonákat és nőket kereső katonákat is ő fogadta. Nagypénteken történt. Határozott fellépésére az egyik katona géppuskával végigpásztázta a helyiséget, a püspök urat három golyó érte. A harmadik a hasüregbe fúródott, és ez halálosnak bizonyult. A rémületben egyedül az ő szava hatott megnyugtatóul: köszönöm a jó Istennek, hogy ilyen nagypénteket adott” – mondta Kozma Imre.

Schmidt Mária szerint mindig fel kell hívni a legfiatalabb nemzedék figyelmét az embermentő hősök példájára. A Terror Háza Múzeum főigazgatója azt is mondta: miközben gyászoljuk honfitársainkat, ne feledjük el a tettesek nevét sem. „Az, ami most körülöttünk van, Önök, az éneklő emberek, az, hogy most együtt vagyunk, hogy gyászolunk és emlékezünk, az a jó győzelmének egyértelmű bizonyítéka. Ez a jó nem most született, nem is 2000-ben, amikor a Magyar Országgyűlés döntést hozott erről az emléknapról. Ez az ősi jó, melynek emlékeit zsidó honfitársaink közül sokan 1944 tavaszán is megtapasztalhatták, amikor a gyilkosok mellett akadtak hősök, embermentők, akik egy még ősibb jó nevében cselekedtek” – fogalmazott Schmidt Mária.

Gyűlöletből nem lehet országot építeni – hangoztatta Balog Zoltán. Az emberi erőforrások minisztere szerint tarthatatlan, hogy a XXI. században keresztényeket gyilkolnak meg a hitükért, zsidókat mészárolnak le a civilizált Európában és magyarokat zárnak börtönbe a kontinens peremén a származásuk miatt. A miniszter úgy véli, egész Európában megerősödtek azok a szélsőséges politikai pártok, amelyek faji alapon kínálnak álmegoldásokat, amire nemet kell mondani. „Csak azért, mert egy szélsőség, legyen az bal vagy jobb, szalonképesebb arcát akarja mutatni ma, nem létező szalonképesebb arcát, nehogy már elhiggyük, hogy tudnak bármilyen problémára jobb, emberibb, egyáltalán emberi megoldást mutatni vagy találni. Hiszen faji alapú gyűlölködésből csak rossz válaszok vezethetők le. Gyűlöletből nem lehet országot építeni sehol. Se Budapesten, sem Tapolcán, se Észak-Borsodban, sem Baranyában, sehol” – hangsúlyozta a politikus.

A koncerttel egybekötött megemlékezésen részt vett mások mellett Darák Péter, a Kúria elnöke, Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke és Lévai Anikó, Orbán Viktor miniszterelnök felesége is.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!