2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Küszöbön a mindennapos éneklés

2015. augusztus 4., kedd 19:30

5 és fél milliárd forintból újítják fel a 150 éves Budai Vigadót. A bejáráson az emberi erőforrások minisztere megismételte, hogy szeretnék bevezetni az iskolákban a mindennapos éneklést.

100 négyzetméter sincs a nemzetközi hírű táncegyüttes próbaterme a Budai Vigadóban. A főigazgató szerint a 150 éves intézményre ráfér a felújítás: az épületgépészeti eszközök cserére szorulnak, de az alapokat is meg kell erősíteni és szigetelni. Emellett felújítják az udvart, és a tetőt is lecserélik, mindent az eredeti állapotra állítanak vissza. Erre 5 és fél milliárd forintot kaptak a kormánytól. „51-ben két intézményt alapítottak ebben az intézetben, az egyik a Magyar Állami Népi Együttes volt, a másik pedig a Népművészeti Intézet. Ebből a Népművészeti Intézetből aztán a különböző ideológiai és kultúrpolitikai irányoknak megfelelően mindenféle változatok lettek. A Hagyományok Házának létrejöttével itt koncentrálódott mindaz a funkció, ami korábban szétszórtan, különböző intézményekben volt” – mondta Kelemen László, a Hagyományok Házának főigazgatója.



A Vigadó bejárásán az emberi erőforrások minisztere megerősítette, hogy szeretnék bevezetni az iskolákban a mindennapos éneklést. Erről korábban a pécsi nemzetközi kórustalálkozón, az Európa Cantaton beszélt Balog Zoltán. „Ne legyen olyan iskola, ahol nincs iskolai kórus. Vagy az iskolai kóruspróbák védett sávban legyenek, hogy arra valóban el tudjanak menni a gyerekek. Így meg lehet szerettetni az éneklést, és aztán ebből jöhet az a lépés, hogy hogyan tudjuk egyébként a nevelés részévé tenni azoknál is, akik azt gondolják, hogy nincs hallásuk, pedig szívesen énekelnének” – fogalmazott az emberi erőforrások minisztere.

Ehhez szükség esetén ének szakos pedagógusokat is felvesznek, és pluszpénz is lesz rá, de a programot még nem idén szeptemberben vezetik be. A részletek kidolgozására a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének vezetőjét kérte fel a miniszter.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!