2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Azt mondták az embercsempészek, hogy „ki fognak nyírni”

2015. augusztus 15., szombat 16:36, frissítve: hétfő 06:52

A pengés drót ellenére maradtak szabadon átjárható szakaszok a szerb–magyar határon, a hatóságok rekordszámú illegális bevándorlót fogtak el legutóbb. Lebuktak szerb embercsempészek is, de a dörzsölt bűnözők ezúttal is megúszták, ők nem a határsávban, hanem távolabb bújtak meg.

„Amit elhagytak a csempészek, kiesett a zsebükből, vagy akármi, az ijedtségüktől eldobáltak, ezek mind telefonszámok” – az ásotthalmi mezőőr olyan iratokat mutat, amelyet egy embercsempész hajigált el menekülés közben. A mezőőrök riasztása után két húsz éves szerb fiatalembert vettek őrizetbe a rendőrök péntek este a falu határában, a gyanúsítottak 12 irakit vezettek át a zöldhatáron. Szalma Vince azt mondja, hogy mások megúszták az elfogást. Ők kijátszották az egyenruhásokat, nem a határsávban, hanem egy benzinkút környékén várták a migránsokat.

„Láttam bent 11 mikrobuszt éjszaka, volt három személykocsi, odamentem hozzájuk, mondtam nekik, hogy hagyják el a dolgot, azt mondták, hogy hagyjam el én a területet, de mondjam a kollégáimnak is, hogy ez így nem működik, hogy mi őket lessük. És azt mondták, hogy ki fognak nyírni, magyarul mondom. Eltakarítanak bennünket, ne legyünk útban” – így Szalma Vince mezőőr.

Az ideiglenes határzár első vonala, a pengés drót ugyan elkészült Ásotthalom és Tiszasziget között, de maradtak területek, ahol továbbra sincs fizikai akadály. Ezeket a csempészek is ismerik, a röszkei vasútvonalnál szombat hajnalban nyugodtan öltözködtek a bevándorlók. A település melletti csatornán is gond nélkül átkelhetnek a migránsok.

„Minden eddiginél több, 1628 illegális bevándorlóval – köztük 323 gyermekkel – intézkedtek a rendőrök a polgárőrökkel együttműködve Csongrád megye déli részén pénteken, a legnagyobb számú csoportot ezúttal is Röszke külterületén fogták el” – mondta Szenti Szabolcs,a Csongrád megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

De ott is jönnek a határsértők, ahol áll a drótakadály. Mórahalom belterületén a gyűjtőponthoz tereltek egy nagyobb csoportot a rendőrök. Ásotthalmon vagy megkerülik a kerítést, vagy átmásznak rajta.

„Állandó folyamatos járőrkocsi-ellenőrzés alatt áll, de mégis átjönnek valamiképpen, azt tapasztaltuk már, hogy felemelik, és alatta átbújnak, azt, hogy pelenkákkal széthúzzák a szögesdrótot, és úgy bújnak át, vagy pedig elvágják, mint ahogy 48 óra után ezt meg is tették. Tehát úgy látszik, hogy ez ideiglenes határzár, műszaki határzár kevés ehhez, tehát várjuk azt, hogy teljes hosszában a drótkerítést is felépítsék” – mondta Fackelmann István, Ásotthalom alpolgármestere.

A Tisza árterében is sok a határsértő, a szerb oldalon fákat vágnak ki, azokból kezdetleges hidakat építenek, amelyeket a készenléti rendőrök rendre lebontanak, de a migránsok újra és újra próbálkoznak.

Forrás: Hír TV

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!