2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Az országos szűrőprogram kapott most egy gyomrost

Hír TV

2018. március 18., vasárnap 14:36, frissítve: vasárnap 15:02

Késik az uniós forrásból támogatott vastagbélrák-szűrőprogram, ezért félő, hogy vissza kell adni Brüsszelnek az erre kapott 6,5 milliárd forintot. A háziorvosok segítségével szervezett szűréseknek már ősszel meg kellett volna kezdődniük, de eddig egy mintavétel sem történt. A korai stádiumban felismert vastagbélrák szinte biztosan gyógyítható.

– Mi lett az eredmény akkor?
– A végbél rosszindulatú daganata. Akkor azonnal irányítottak az országos onkológiai intézetbe.

A Látótérnek nyilatkozó Éva tünetmentes volt, háziorvosa tanácsára ment el szűrővizsgálatra. Sugár- és kemoterápiát is kapott, háromszor műtötték is. Már jól van.

„Még mindig nagyon fontosnak érzem, hogy mindenkinek elmondjam, már a barátaim nem is akarnak szóba állni velem, mert állandóan azt kérdezem, hogy na, voltál szűrővizsgálaton?” – fogalmazott az asszony.

Sokan választják a virtuális kolonószkópiát, amely már azelőtt feltárhatja az elváltozásokat, hogy a daganat vérezni kezdene.

Az Európai Unióban Magyarországon halnak meg a legtöbben vastagbélrákban. Balog Zoltán egészségügyért is felelős miniszter már több mint egy éve jelentette be, hogy több mint 6,5 milliárd forintos brüsszeli támogatással országos szűrőprogram indul. Azóta még egy mintavétel sem történt. Ha sürgősen nem kezdik el a programot, az unió visszakövetelheti a pénzt.

– Az ország kapott az Európai Uniótól 6 milliárd forintot. Hatmilliárd forintból…
– Csak erre a célra.
– Erre a célra. Annyira erre a célra, hogy ha ezt most nem fogjuk felhasználni, ez elvész, és ha elvész, akkor én azt hiszem, hogy az egyik legnagyobb bűnt követjük el azokkal a betegtársainkkal szemben, akiknek nem teremtettük meg azt a lehetőséget, hogy egészségesek legyenek – emelte ki Kalotai Gábor, a Gyógyulj Velünk Egyesület elnöke.

A késlekedés a kabinetnek is kínos. Egy kiszivárgott levél szerint az uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár, Schanda Tamás, éles hangvételű levélben kérte számon a projektért felelős helyettes államtitkárt, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal vezetőjét, Szentes Tamást.

Arról is lehetett olvasni, hogy a szűrőprogram csak több ellátatlan beteget eredményezne, talán ezért nem indul. Az egyik magánklinika arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyes stádiumú vastagbélráknak a túlélési esélye majdnem 100 százalékos.

„Szakembergárda, megfelelő eszközpark szükséges, megfelelő orvosi óraszámban és megfelelő szakemberi óraszámban, orvosi-egészségügyi óraszámban. Nagy feladat lesz mindenféleképpen. Valamennyien abban bízunk természetesen, hogy ez egy működőképes rendszer lesz, de komoly áldozatot fog jelenteni az egészségügy részéről” – emelte ki a műsornak nyilatkozó Bács Éva orvos igazgató.

Magyarországon a vastagbélrákosok olyan stádiumban kerülnek orvoshoz, hogy 65 százalékukat már nem lehet megmenteni. Erre a betegségre évente több mint 30 milliárdot költ az egészségügyi kassza.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!