2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Levél bizonyítja, de Lázár János szerint hazudik a Hír TV

Hír TV

2018. március 10., szombat 13:34, frissítve: szombat 15:40

Belezavarodott a számokba a kancelláriaminiszter a vastagbélrákszűréssel kapcsolatban. A Hír TV számolt be korábban arról, hogy a megbetegedés megelőzésére szolgáló egészségügyi program féléves késésben van, ami akár az uniós támogatás visszafizetésével is járhat. Az LMP szerint a megelőző szűrés beindításával 500 ember maradhatott volna életben az elmúlt évben.

A Hír TV birtokába került hivatalos levelet az uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár írta Szentes Tamás helyettes államtitkárnak. Ő felel azért a programért, amelyben Magyarország az uniós pénzekért cserébe vállalta, hogy három év alatt tíz százalékkal csökkenti a vastagbélrák okozta halálozások számát. A levél szerint viszont a program még el sem kezdődött.

„Nincs ilyenről szó, ezt csak a Hír TV állítja”

– mondta Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint a Hír TV hazudik, de az évszámokat összezavarta.

– Ugye mi egy levelet mutattunk be. Schanda Tamás államtitkár úr levelet küldött arról, hogy ezek a szűrések nem olyan ütemben folynak. Nem azt mondtuk, hogy el sem kezdődtek, hanem hogy 2018. év végéig vállalt 75 ezer időarányosan nagyon nehezen teljesíthető, és amennyiben nem teljesül, úgy lehet forrásvesztés.
– 2017-ben már 92 ezer szűrés volt.
– De ebben a programban…
– Igen, 92 ezer szűrés volt 2017-ben.
– De nem ennek a programnak a részeként volt…?
– De.
– Tehát azt állatja, hogy ennek a programnak a részeként már túl is teljesítettek?
– Én azt állítom, hogy 2022 még nagyon messzire van, és 2022-ig semmiféle forrás nem fenyegeti Magyarországot egyetlenegy ügyben sem.

A miniszter azt is mondta, ezt a fajta szűrést nehezebb beindítani, mint például a mellrákszűrést, de részleteket nem árult el.

Az LMP úgy látja, miután „szétverték” az egészségügyi háttérintézményeket, egyszerűen nincs aki megszervezze a szűrőprogramot. „Szegény Lázár János összekeveri az elsődleges és a másodlagos szűrővizsgálati formákat. Ez a 6,5 milliárd a primer szűrésekre vonatkozott, tehát a székletmintákból induló szűrések el se kezdődtek még. Ő azt mondja, hogy Magyarországon 90 ezer vastagbél-tükrözéses vizsgálat zajlik, ez igaz, de ez azoknál az eseteknél, amelyekben már felfedeztek valamilyen problémát. (…) Ez a kettő nagyon különböző dolog” – nyilatkozta Ábrahám Júlia, a párt elnökségi tagja.

A zöldpárt szerint a megelőző szűrés beindításával 500 ember halála lett volna elkerülhető az elmúlt évben.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!