2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Napi aktuális 19:10

Az LMP befejezettnek tekinti a koordinációs tárgyalásokat

Hír TV

2018. március 20., kedd 15:15, frissítve: kedd 19:18

A mozgósítás a kulcs – a Jobbik miniszterelnök-jelöltje szerint. Vona Gábor úgy látja: 70% körüli részvételnél már van esély a kormányváltásra – akkor is, ha nincs széles körű együttműködés az ellenzéki pártok között. Az LMP befejezettnek tekinti az ellenzéki koordinációról szóló egyeztetéseket, de egy-egy választókerületben nem zárkóznak el jelöltjük visszaléptetésétől – a DK ennek ellenére újra tárgyalna az LMP-vel, szocialista szövetségese viszont inkább az Együtt-tel és a Momentummal egyeztetne.

Vidéki kampánykörútjukon, az M3-as autópálya borsókúti pihenőjénél, egy benzinkúton egyeztetett hétfő este a Jobbik és az LMP. A 444.hu fotója szerint Szél Bernadettet Hadházy Ákos, míg Vona Gábort a pártigazgató, Szabó Gábor kísérte el.

Vona Gábor pár órával később, a Hír TV reggeli műsorában hangsúlyozta: az LMP-vel nyitottak az együttműködésre, kormányváltás után akár egy koalícióra is, de az LMP által szorgalmazott széles körű ellenzéki összefogást elutasítják, az MSZP-vel és a DK-val nem akarnak együttműködni. Vona Gábor úgy számol, ha a részvételi arány április 8-án megközelítené a hetven százalékot, a Fidesz–KDNP kisebbségbe kerülne, és megtörténne a kormányváltás.

Egy jobbikos visszalépés esetében nem egyértelmű, hogy a Jobbik-szavazók az LMP-re szavaznak. A Jobbiké néppárti szavazóbázis, vannak jobbikosok, fideszes és baloldali csalódott szavazók, másképp működnek. Azt várják, hogy a Jobbik induljon el és nyerje meg a választás, nekik mind a nyolc évből, mind az előtte lévő nyolc évből elegük van – mondta a pártvezető.

A Jobbikkal való egyeztetés után az LMP befejezettnek tekinti a tárgyalásokat a széles körű ellenzéki együttműködésről.

Mi nem rúgunk fel semmilyen asztalt, felállunk ettől az asztaltól, de nézni fogjuk, hogy mi történik ott, és ha beszélni akar velünk, azzal mi is fogunk beszélni – a zöldpárt társelnökei ugyanakkor nem zárták ki annak lehetőségét, hogy egyes jelöltjeik visszalépjenek.

Érezzük át azt a történelmi felelősséget, ami mindannyiunkat terhel itt, Magyarországon, és menjünk el szavazni április 8-án. Az LMP a továbbiakban nem fog kezdeményező szereppel élni, viszont mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy a lehető legtöbben menjenek el szavazni április 8-án – hangoztatta Szél Bernadett.

Az LMP-vel újra összeülne a DK.

Azt kérem az LMP-től, hogy találkozzunk már holnap, vasárnap ők jöttek el hozzánk, szerintem azt diktálja az udvariasság, hogy holnap mi menjünk el őhozzájuk, vagy bárhova, amit ők megfelelő helyszínnek tartanak. Az erről szóló levelet ezekben a pillanatokban küldjük el az LMP-nek. Az a javaslatunk, hogy egyezzünk meg minél előbb, 19 nap van a választásokig, ha nem jön létre a koordináció, akkor nem lesz kormányváltás, nem lehet ezt a felelősséget a választókra hárítani. Ez a felelősség a pártoké – mondta a párt kampányfőnöke, Molnár Csaba.

A DK szövetségese, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje viszont úgy látja az LMP jelzése után, hogy a zöldpárttal már nincs miről tárgyalni, ezért Karácsony Gergely az Együtt és a Momentum vezetőivel egyeztetne. Utóbbi egyébként közben bejelentette, hogy három választókerületben, a szocialista Kunhalmi Ágnes, az LMP-s Hadházy Ákos és a jobbikos Steinmetz Ádám javára visszaléptetik jelöltjeiket.

Egyértelmű javaslatokat vár az LMP

Ezt Hadházy Ákos mondta a Hír TV-nek a DK újabb tárgyalási meghívójára. Az LMP társelnöke szerint csak akkor van értelme egy újabb egyeztetésnek, ha Gyurcsány Ferenc pártja konkrét javaslatokat tesz a koordinációra.

Csak azért, hogy kávézzunk, az biztos, hogy nem fogunk elmenni. A mostaninak sem láttuk túl sok értelmét. Ha valamelyik párt fölveti, hogy szeretne velünk beszélni, akkor elmondja, hogy miről. Ha úgy látjuk, hogy van értelme, akkor meghallgatjuk – reagált Hadházy.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!