2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Az iskolabüfékre is kiterjesztenék a menzareformot

,

2017. március 2., csütörtök 21:33, frissítve: csütörtök 21:40

A menzák után az iskolabüfékből is kiűznék a túl cukros vagy sós élelmiszereket. A Fiatal Családosok Klubjának kezdeményezését a szaktárca is támogatja. Az érintettek szerint azonban attól, hogy a büfében nem lesz csoki vagy kóla, a gyerekek nem fognak egészségesebben táplálkozni.

Csokik, sós kekszek, cukorkák – csupa olyan élelmiszer, amit kiűzne az iskolai büfékből a Fiatal Családosok Klubjának Egyesülete. A kezdeményezést a szaktárca is támogatja.

„Az elmúlt években fokozatosan vezetjük be az egészséges menzát, a reformmenzát az iskolai étkeztetésben, hogy ami ételt kapnak a diákok egyszer, háromszor vagy ötször az iskolákban, óvodákban vagy máshol, az minél inkább egészséges legyen, ne tartalmazzon a kelleténél több sót, ne tartalmazzon különböző porokat, úgynevezett kényelmi termékeket, amikor mondjuk a krumplipüré a krumplival nem találkozik, hanem csak különböző kényelmi termékekből állítják össze” – nyilatkozta Rétvári Bence.

Az államtitkár arra is emlékeztetett: az egészséges élelmiszerek népszerűsítése azért is fontos, mert a 7 éves gyerekek közül például minden negyedik kislányt és minden ötödik kisfiút érint az elhízás problémája.

A veszprémi Deák Ferenc Általános Iskola igazgatója azt mondja, eddig is figyeltek az iskolai büfé kínálatára, és a szigorítást is támogatják, de az csak akkor lesz igazán eredményes, ha a gyerekeket otthon is egészséges táplálkozásra nevelik.

„Alapvetően egyetértek a szándékkal, bár nyilván ez csak az egyik oldala a dolognak. Hiszen maga a nevelés a szülői oldalról és az iskola oldaláról meghatározza, hogy a gyerekben kialakul az egészséges táplálkozásra való igény. De egyetértek ezzel a törekvéssel. Nyilván a gyerekek, főleg az alsó tagozatos gyerekek egy egész munkaidőt bent töltenek az iskolában, tehát egyáltalán nem mindegy, hogy milyen kínálattal várja őket a büfé” – fogalmazott Horváth Szilárd.

A büfé üzemeltetője azt mondja, évek óta törekednek arra, hogy az egészséges élelmiszerekből legyen kínálat. És a tapasztalatuk is azt mutatja, ha van friss szendvics, nem hiányzik a gyerekeknek az olajos csipsz. „A gyerekek nálunk is közkedvelten keresik a szendvicseket, üdítőket, különböző termékeket, gyümölcsöket, úgyhogy én a híve vagyok ennek, hogyha lehet, minél egészségesebb termékek legyenek” – nyilatkozta Kővári József, az iskolabüfé üzemeltetője.

Nem lettünk egészségesebbek

Több cukrot fogyasztunk, mint 5 éve, annak ellenére, hogy a csipszadót épp azért vetették ki, hogy az egészségtelenebb élelmiszerekről leszoktassák az embereket. Igaz, még így se éri el az átlagfogyasztás azt a szintet, amit a WHO megenged. Dietetikusok szerint nincs olyan, hogy egészségtelen étel, de arra mindenkinek oda kell figyelnie, hogy miből mennyit eszik. Bővebben >>>

A szülők is támogatják a kezdeményezést, de szerintük attól, hogy a büfében nem lesz csoki és cukor vagy kóla, a gyerekek nem fognak egészségesen táplálkozni és ezekről lemondani. „Amíg mondjuk közel van egy bolt, ahol bármikor megveheti, addig igazából ezt könnyen megteheti a gyerek, főleg ha pénz van nála. De szerintem ez egy jó kezdeményezés, hogy a büfében, legalább itt nem veheti meg, azt ami számára nem egészséges” – mondta az egyik anyuka.

Az egészségtelen élelmiszerek fogyasztását 2011 óta igyekszik visszaszorítani a kormány. A csipszadót 2011-ben vetették ki. A Nemzeti Egészségfejlesztési Intézet tavalyi felmérése szerint az érintett termékek forgalma az első öt évben a negyedével csökkent. Az országos táplálkozás- és tápláltsági állapot vizsgálat szerint azonban a magyarok életmódja ugyanakkor semmit sem változott ez idő alatt.

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!